woensdag 27 augustus 2014

Dc Pinas, Brokopondo, waarschuwt illegale goudzoekers Sarakreek

Porknokkers en garimpeiros vervuilen kreken en rivieren met kwik

27-08-2014


Paramaribo - Twee weken geleden bezocht de districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van Brokopondo Sarakreek in het Tapanahonigebied op verzoek van buurtbewoners, omdat het drinkwater door goudzoekers wordt vervuild met kwik. In dit gebied is een basisschool en er is nauwelijks veilig drinkwater voor de bewoners, aldus De West vanavond, woensdag 27 augustus 2014.

Het kwik dat na gebruik bij het goudwinningsproces weggespoeld wordt belandt in kreken en rivieren. De bewoners die dit water drinken en uit die wateren gevangen vis consumeren kunnen een kwikvergiftiging oplopen, omdat kwik heel schadelijk is voor de gezondheid.


Nadat Pinas de situatie in dat gebied had waargenomen, besloot zij een verbod te zetten op goudwinning. Dat geldt voor zowel de Surinaamse als Braziliaanse goudzoekers. Zij zullen eerst toestemming moeten vragen en dan nog is er geen garantie.

Goudzoekers te Sarakreek. (Bron foto: Panoramio.com)
Als de illegale goudzoekers zich toch niet houden aan de duidelijke afspraken die zijn gemaakt met de dc, dan zullen er maatregelen getroffen worden en zal de politie die aanwezig is in dat gebied optreden tegen deze goudzoekers.

De kwestie van illegale goudzoekers is al jaren gaande in het binnenland. Bij de heropening van de militaire kazerne te Brownsweg in februari dit jaar, confronteerde Pinas al met dit vraagstuk de minister van Defensie en vroeg om meer aandacht en hulp in het Alimoniegebied, omdat de criminaliteit in dat gebied steeds meer toeneemt.

‘Waar er goud te vinden is, is er sprake van illegale handel’, zegt districtssecretaris Freddie Linga van Brokopondo. Door de toename lopen er heel wat inkomsten mis voor het district en het land. Volgens Linga moeten er middelen vrijgemaakt worden om het probleem aan te pakken, zowel over land als te water. ‘Deze aanpak is al in de voorbereidingsfase. Het is alleen maar afwachten wat de volgende stap zal zijn, aldus Linga.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten