Goudzoekers vooral actief in gebied tussen staat Amapá en Frans Guyana
Vooral Yanomami slachtoffers illegale goudzoekers
10-09-2014 Obsession Magazine/Paul Kraaijer
Het Amazone regenwoud wordt meer en meer vernietigd door illegale goudzoekers. Maar, ook het leven van inheemse stammen in door de regering van Brazilië beschermd gebied wordt bedreigd.
Volgens een uitgebrachte verklaring van Marco W. Lentini en Jean Timmers van het WWF-Brazilië, zijn er vooral in het gebied tussen de staat Amapá en Frans Guyana vele grote problemen, aldus Kitco News vandaag, woensdag 10 september 2014, op de website Forbes.com.
De twee stellen dat, ondanks het feit er geen specifiek gedocumenteerde informatie is over het aantal illegale goedzoekers in het gebied, 'er zeker tienduizenden goudzoekers actief zijn in het gehele Amazonegebied'.
'Illegale mijnbouw heeft conflicten inzake landgebruik geïntensiveerd en prikkels gegeven om beschermde gebieden binnen te treden met als gevolg conflicten met inheemse groepen.'
Ook zeggen de medewerkers van het WWF-Brazilië, dat illegale goudwinning belangrijke waterbronnen vervuild 'en het leven van Amazone-gemeenschappen die benedenstrooms wonen heeft verwoest. In diverse plaatsen zorgen de goudwinningsactiviteiten voor blijvende schade aan aquatische diersoorten en waterbronnen'.
Brazilië herbergt zo'n 60% van het Amazone regenwoud binnen de landsgrenzen en Colombia en Peru respectievelijk 10% en 13%. De rest is verdeeld tussen Bolivia, Ecuador, Guyana, Suriname en Venezuela.
In het noorden van Brazilië, bij de grens met Venezuela, hebben illegale goudzoekers het beschermde land van de inheemse Yanomami stam bedreigd en deels vernield. Dit is echter niet iets nieuws voor de Yanomami, aangezien het issue ook al opdook eind tachtiger jaren en begin negentiger jaren van de vorige eeuw, toen illegale goudzoekers het land van de Yanomami vernielden en leden van de Yanomami overleden aan malaria, kwikvergiftiging en geweld.
Uiteindelijk werd een internationale campagne opgestart om de stam en haar leefgebied te beschermen, waardoor de overlast door goudzoekers wat afnam.
'Dat heeft toch aanzienlijk geholpen, omdat het op papier betekende dat het land exclusief bestemd was voor de inheemsen en dat was ook opgenomen in de Grondwet en het internationaal recht', zegt Sarah Shenker, een campagneleider van de in Engeland gevestigde non-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in inheemse rechten, Survival International.
Maar, illegale goudzoekers zijn actief gebleven in het gebied en de gevolgen van hun activiteiten zijn voelbaar voor de inheemsen.
'De Yanomami zeggen, dat hun rivieren verontreinigd worden en dat vissen sterven door kwikverontreiniging', aldus Shenker. 'Ze hebben ook een toename van malaria geconstateerd in gebieden waar illegale goudzoekers werken.'
'Het gebeurde trouwens in een gebied niet ver van waar Yanomami leven die nog geen contact met de mens hadden gehad, en zij zijn de meest kwetsbaren onder de Yanomami, omdat zij nog weinig of geen weerstand hebben tegen zieken van buitenaf. Dat zou kunnen leiden tot het volledig uitsterven van de groep zonder dat wij er van horen, omdat het gaat om een afgelegen gebied.'
Het bestrijden van illegale goudwinning in het Amazonegebied is moeilijk, omdat het dichte regenwoud moeilijk te doordringen is om bijvoorbeeld satellietbeelden vast te kunnen leggen. Illegale goudzoekers trachten ook in het geheim te werken door niet alle bos in hun omgeving te kappen, zodat ze kunnen schuilen.
Zowel het WWF als Survival International stellen, dat de Braziliaanse regering te weinig doet om illegale goudwinning in de Amazone te ontmoedigen en uit te bannen.
'De Braziliaanse regering moet een overeenkomst met Frankrijk ratificeren waardoor beide landen illegale goudwinning kunnen aanpakken in een 150 kilometer lange strook aan beide zijden van de grens tussen Frans Guyana en de staat Amapá', aldus het WWF. 'De overeenkomst werd eind 2013 goedgekeurd door het Nationaal Congres, maar is nog steeds niet geratificeerd.'
Voor de Yanomami die leven bij de grens tussen Venezuela en Brazilië, heeft de Braziliaanse regering enkele initiatieven geïmplementeerd om illegale goudwinning te bestrijden, zoals onlangs de 'Operatie Korekore', die 30 dagen duurde, maar er moet meer gedaan worden stelt Shenker.
'De Yanomami moeten druk uitoefenen op de regering om de illegale goudzoekers te verwijderen en zo nu en dan worden er wel grondtroepen naar het gebied gestuurd om goudzoekers te verdrijven', zegt Shenker. 'Maar, het probleem is, dat de goudzoekers niet in hechtenis worden genomen vanwege hun illegale activiteiten. Een enkele keer wordt een boete uitgedeeld, maar die zijn te laag en schrikken de goudzoekers niet af.'
Spanningen zijn de laatste tijd toegenomen, vooral door berichten dat een bekende woordvoerder van de Yanomami, Davi Kopenawa, met de dood wordt bedreigd door illegale goudzoekers.
'Het is duidelijk, dat illegale goudwinning in beschermde gebieden moet worden uitgebannen', aldus het WWF. 'Buiten beschermd gebied kan goud gewonnen worden, maar er moet dan meer geïnvesteerd worden in technologie om vervuiling, zoals door kwik, te verminderen en er moet een minimale standaard geboden worden voor de veiligheid en gezondheid van de goudzoekers.'
Verder vindt Shenker, van Surivival International, dat er meer en grotere operaties vanuit de regering moeten worden uitgevoerd in het hele gebied, ook aan de overzijde van de grens met Venezuela. Ook moet de grens constant in de gaten worden gehouden en er moeten hoge boetes en celstraffen worden uitgedeeld aan hen die de wet overtreden. 'Al deze zaken zijn eigenlijk heel simpel. Ze zouden nu al moeten plaatsvinden.'
(Red. Obsession Magazine/Kitco News, Alex Létourneau)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten