dinsdag 2 december 2014

Goudzoekers in Roma goudput IAmGold willen pas in mei 2015 locatie verlaten

Makamboa: 'Rosebel is gierig en wil dat stuk niet voor ons laten'


Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp in Brokopondo willen tot mei in de Roma goudput van IAmGold blijven werken, deel van de concessie van Rosebel Gold Mines. Zij hebben om een gesprek met president Desi Bouterse gevraagd om via hem te trachten hun doel te bereiken. 

'We willen eigenlijk niet weg, maar Rosebel is gierig en wil dat stuk niet voor ons laten', zegt Jurgen Plein, secretaris van Makamboa, de organisatie waarin de gouddelvers van Koffiekamp zijn verenigd, vandaag, dinsdag 2 december 2014, in de Ware Tijd.

Plein wijst erop dat de weg die Rosebel had beloofd te zullen aanleggen naar een ander gebied nog niet af is en dat de brug over de Mindrinetikreek nog niet is gebouwd. Los hiervan is de Geologisch Mijnbouwkundige dienst niet klaar met het onderzoek om aan te geven of er goud in het toegewezen gebied aanwezig is. Doordat de regentijd is aangebroken verwacht Plein dat de weg niet op korte termijn afgemaakt zal worden.

Makamboa heeft onlangs een gesprek gehad met de Commissie Ordening Goudsector en Rosebel. 'Tijdens dit gesprek heb ik begrepen dat de commissie mannen gaat verwijderen die niet van Makamboa zijn', zegt Plein.  Hij zegt dat duizend man in de Roma goudput werken, van wie de helft  geen lid  is van Makamboa.

Rosebel, Makamboa en president Bouterse kwamen op 7 februari dit jaar overeen dat de lokale bevolking nog drie maanden lang goud mocht zoeken in de concessie van Rosebel.

Sharmila Jadnanansing, Manager Legal & Corporate Affairs van Rosebel Goldmines , was aldus de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten