Stichting richt zich op ondersteunen milieuvriendelijk winnen natuurlijke hulpbronnen
De Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF) heeft zo'n 130.000 Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld voor twee projecten voor bewustwording van de bevolking over het gebruik en de gevolgen van kwik. De SEMiF is vandaag, zaterdag 6 december 2014, een samenwerking aangegaan met de Stichting voor Ontwikkeling Radio & TV in Suriname (SORTS) en The Back Lot. In dat kader vond ook de ondertekening plaats van twee projectplannen, aldus bericht de Ware Tijd Online.
Voorzitter Nalini Nandlal van SEMiF zei, dat voor het project van SORTS 78.000 Amerikaanse dollar beschikbaar is gesteld. Het betreft een bewustwordingsprogramma over en voor kleine goudzoekers in de binnenlandse gemeenschappen met betrekking tot professioneel en milieuvriendelijk goudwinnen. Dit project duurt acht maanden.
'SORTS beoogt met het project onder andere bewustwording op het gebied van milieu, educatie, gezondheid en goudwinningstechnieken bij onder andere goudzoekers en de schooljeugd te vergroten.'
SEMiF dekt als hoofddonor met 50.000 Amerikaanse dollar ook nog een deel van de financiering van de NO KWIK campagne.
De NO KWIK campagne werd op 2 december gelanceerd. 'Het betreft mobilisatie van de bevolking voor een kwikveilig Suriname.' De duur van het project is gesteld op tien maanden.
De bronnen van SEMiF vloeien voort uit donaties gedaan door Rosebel Gold Mines. SEMiF houdt zich bezig met het promoten, ondersteunen en bevorderen van milieuvriendelijk en verantwoordelijk ontwikkelen van natuurlijke hulpbronnen in Suriname.
Noot:
Eindelijk begint Suriname wakker te worden en worden publiciteitscampagnes georganiseerd om te wijzen op de risico's van het gebruik van kwik in de kleinschalige goudwinning. Het werd tijd. Overigens is de informatie op de website van No Kwik over kwik nog te summier. Mij bekruipt ook het gevoel dat veel 'bekende' Surinamers de No Kwik-campagne steunen ter eigen glorie. Waarschijnlijk weten negen van de tien van deze Surinamers nauwelijks wat kwik is, laat staan wat de risico's ervan zijn. Neemt niet weg, dat het goed is dat er eindelijk eens bewustwordingscampagnes worden gestart.
Wat doen de campagnes tegen het gebruik van kwik in de kleinschalige goudwinning tegen het gevoerde regeringsbeleid? De regering gedoogd immers nog steeds het gebruik van kwik en ook de aanwezigheid van goudpontons, die kwik gebruiken, in rivieren en op het stuwmeer? Bewustwordingscampagnes zijn prima, en die werden ook tijd, maar effectieve actie gericht tegen het regeringsbeleid zou parallel gevoerd moeten worden, wil je echt iets als organisatie bereiken. Nu lijkt het vooral erop dat veel mensen deelnemen aan de No Kwik-campagne ter eigen glorie en eer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten