dinsdag 19 mei 2015

Frits van Troon luidt alarmbel: Aantal goudpontons op stuwmeer alarmerend

Van Troon bezorgd over aanwezigheid skalians op stuwmeer.
Ruim dertien skalians actief op meer

Botanicus en eigenaar Tonka eiland: 'Huidige machthebbers lijken er baat bij te hebben'


Er zijn ruim dertien skalians ofwel goudpontons op het stuwmeer actief. Terwijl dit verboden is - de wet verbiedt het mijnen in open wateren (rivieren, kreken, stuwmeer) -, grijpt geen enkele autoriteit in. Dit wijst volgens de eigenaar van Tonka eiland Frits van Troon erop, dat de huidige machthebbers er baat bij hebben. 'Dit is echt een ontwikkeling die begonnen is tijdens de huidige regering in 2011', aldus Van Troon vandaag, dinsdag 19 mei 2015, in de Ware Tijd.

(Bron foto: Ronny Asabina)
Het stuwmeer behoort aan de Suralco maatschappij toe. Desondanks grijpt geen enkele autoriteit in. 'Laat staan als Suralco vertrekt uit Suriname, dan is het afgelopen met ons stuwmeer, dan zullen de consequenties mogelijk voor totaal Suriname voelbaar zijn', aldus Van Troon.

Frits van Troon, die ook botanicus is, kan de situatie niet langer aanzien. Hij ziet de goudwinningsactiviteiten als een dreiging voor economische ontwikkeling.

Nog geen vier kilometer verwijderd van zijn oord, bij de 'Witte kreek', zijn vier skalians aan het werk. 'Vierentwintig uur zijn ze bezig. De problemen zullen zich op lang termijn strekken naar andere gebieden. Als damwanden beschadigd raken zal dit tot in Paramaribo merkbaar zijn,  vanwege mogelijke stroomtekorten als gevolg van de lage waterstand die zullen ontstaan.'

Van Troon merkt ook een terugval in het aantal bezoekers aan zijn oord.

Volgens volksvertegenwoordiger Ronny Asabina van Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) is de situatie ook een dreiging voor andere toeristische oorden. 'Als bezoekers merken dat het water vuil is, dan gaan zij wegblijven', aldus Asabina.

De overheid heeft baat bij de aanwezigheid van de goudpontons. Immers, de Belastingdienst heeft aanzienlijke bedragen kunnen innen bij eigenaren van goudpontons. De skalians lijken dan ook te worden gedoogd, ondanks het feit dat ze een vernietigende werking hebben op het milieu, om de staatskas aan te kunnen vullen. Klik hier voor meer informatie over skalians in Surinaamse wateren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten