maandag 24 augustus 2015

Ernstige zorgen onder inheemsen Palumeu en Tepu over goldrush

Vier vliegtuigen met allerlei goudzoekersmaterieel landen te Palumeu

Minister Dodson: 'Goudzoekers aan het werk zonder toestemming dorpsgemeenschap'

Bewindsman spreekt vandaag met kapitein Padoe van Palumeu


De inheemse gemeenschap van Palumeu en Tepu maakt zich ernstige zorgen over een goudrush die is ontstaan in hun gebied. Vier vliegtuigen zijn 6 augustus geland te Palumeu met allerhande zaken voor goudwinning. Van een ATV, benzine tot een gouddetector en goudmachines zijn naar het gebied vervoerd. De gemeenschap staat versteld van al deze activiteiten, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 24 augustus 2015.

De volgende dag zijn de mannen met het materieel de Palumeurivier opgegaan. Volgens informatie van de inheemse gemeenschap wordt aan goudwinning gedaan voorbij het Kasikasima gebergte. Het is een zeer zorgwekkende situatie, zegt kapitein Pesife Padoe (zie foto) van Palumeu.

De goudzoekers wilden eerst een vliegveld in de omgeving maken, maar na tegenstand van de gemeenschap is dat uitgebleven. 'Het is ons leef- en woongebied. We keuren de goudwinning in ons gebied helemaal af. We leven van het gebied en willen niet dat het vervuild raakt', zegt de kapitein.

Ondernemer Orlando Sabaja beweert echter, dat hij de bevoegdheid heeft van het hoogste gezag om in het gebied goud te winnen.

'We weten ons geen raad en staan machteloos. We vragen aan het bevoegd gezag om te handelen', zegt de kapitein, die in Paramaribo is om te zoeken naar een oplossing.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft vanochtend een ontmoeting met kapitein Pesife Padoe. De bewindsman zegt, dat hij gisteren al een telefonisch onderhoud heeft gehad met de kapitein. Padoe heeft aangekaart, dat mensen in het gebied naar goud zoeken, zonder toestemming van de dorpsgemeenschap.

De bewindsman zegt geschrokken te zijn, toen hij vernam dat goudzoekers met vliegtuigen in het gebied zijn aangekomen en de Palumeurivier opgevaren zijn. 'Deze zaak zal grondig worden onderzocht. Als eerste is het onderhoud met de kapitein', aldus Dodson mee.

Dodson wijst er op dat de hele sector aangepakt zal worden. Milieu is een belangrijk onderdeel in het regeerakkoord. Niet alleen de illegale activiteiten in de goudsector, maar ook zandafgravingen en andere activiteiten die een ernstige bedreiging voor het milieu vormen, zullen worden aangepakt. De minister zegt dat de klacht van de kapitein alle aandacht zal krijgen van het ministerie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten