donderdag 27 augustus 2015

Pokie (ABOP) vraagt minister Dodson onmiddellijk goudpontons op stuwmeer te verwijderen

Deze zaak sleept zich volgens Pokie te lang voort zonder enige vorm van actie


27-08-2015


Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie vraagt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om de scalians ofwel goudpontons op het stuwmeer onmiddellijk te laten verwijderen. Deze varende goudfabrieken brengen heel veel schade toe aan het milieu. Er wordt al zolang over gesproken vindt Pokie, zonder dat er enige vorm van actie wordt ondernomen. In 2010 was er geen enkele scalian op het stuwmeer. Nu zijn het er inmiddels 12, zo sprak zij gisteravond, donderdag 27 augustus 2015, in De Nationale Assemblee bij de rondvraag.

Pokie meent, dat deze kwestie nu zal escaleren als er niet meteen ingegrepen wordt. Met haar optreden lijkt ze in de voetsporen te treden van het oud-Assembleelid Ronnie Asabina van de BEP die met regelmaat, als enig Assembleelid, over onder andere de illegale goudpontons in het parlement alarm sloeg.

(Bron foto: Ronnie Asabina)

Eerder was ook al aan president Desi Bouterse gevraagd om de pontons die op de bodem van het stuwmeer goud zoeken, te verwijderen. Maar, er is verder geen enkele aandacht besteed aan deze kwestie. Volgens haar zijn toppers eigenaar van deze scalians. Het Assembleelid stelt, dat ook al zou haar eigen leider eigenaar zijn van de pontons, de minister mag optreden.

Volgens informatie van Pokie wordt er heel wat aan steekpenningen betaald, van 10.000 tot 50.000 Amerikaanse dollar. Mensen die alleen het geld zien en hieraan meewerken, houden geen rekening met de gemeenschap. Het gaat om de omgeving Sarakreek, Lebidoti en Brownsweg.

Het ABOP-Assembleelid kreeg bijval van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en DOE-fractieleider Carl Breeveld. Simons merkte op, dat al lang hierover wordt gesproken en dat ook Paramaribo last ondervindt van kwik dat gebruikt wordt om goud te zoeken. Mensen verdienen geld, maar de kinderen moeten volgens Simons blijven leven om ervan te kunnen genieten.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten