dinsdag 22 september 2015

'In kwestie inbeslaggenomen scalians zijn nu OM en overheid aan zet'

Goudpontons aangemeerd bij post Commissie Ordening Goudsector bij Lebi Doti

 
De negen scalians die op het stuwmeer actief waren en in beslag zijn genomen liggen aangemeerd bij een post van de Commissie Ordening Goudsector (COG) dichtbij het dorp Lebi Doti. 'De pontons zijn hier in afwachting van de volgende stap. Het Openbaar Ministerie (OM) en de overheid zijn nu aan zet', aldus Gerold Dompig, het boegbeeld van de commissie vandaag, dinsdag 22 september 2015, op Starnieuws.

'De commissie voert alleen uit', zegt Dompig. Hoe het met de goudpontons zal aflopen is voor Dompig nog niet duidelijk: 'Het OM is de enige die een besluit kan nemen. Dat kan betekenen of een boete of ontmanteling of een andere plaats toegewezen krijgen.'

Er zijn n nog enkele bemanningsleden aan boord van de goudpontons, omdat zij de vaartuigen gedurende twee dagen naar de post van de commissie hebben gevaren.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, heeft op 16 september de opdracht gegeven om de scalians per onmiddellijk in beslag te nemen, omdat zij ondanks afspraken om de activiteiten te stoppen, gewoon doorgingen met het zoeken naar goud op de bodem van het stuwmeer.

Er zijn echter nog steeds scalians actief op de Marowijne- en de Lawarivier, de grensrivieren in het oosten. Dompig is vol lof over de daadkracht van minister Dodson. Hij rekent op hetzelfde leiderschap wanneer de scalians aan de grens worden aangepakt. 'Ik hoop dat we dezelfde begeesterende leiding krijgen van NH en het kabinet. Het kabinet heeft altijd gesteund, maar van NH viel de steun tegen in het verleden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten