maandag 14 september 2015

Meeste eigenaren scalians zouden Brazilianen zijn

Dagblad Suriname publiceert namen eigenaren uit lijst 2012 van Commissie Ordening Goudsector

14-09-2015  Dagblad Suriname/De Surinaamse Krant


Het blijkt dat Brazilianen de grootste groep boosdoeners zijn bij het opzetten van goudpontons in Surinaamse wateren. Uit een lijst die de Commissie Ordening Goudsector in 2012 opmaakte, blijkt dat uit de negen geregistreerde scalians meer dan de helft toebehoorde aan mensen uit ons zuidelijk buurland, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 14 september 2015. Het resterend deel wordt ingevuld door Surinamers en Guyanezen. 

Het gaat om de bedrijven Maxi Gold, Bakasar, Oost-West mijnbouw, M-3 en Delta One. De namen van scalian-eigenaren zijn onder andere Paulo Fernando Ceresoli, Sebastiao Nombre, Amedo Doo, Stefan, R. Djodi, Wamenie, Ronaldo Oliveira, Pieter Peneux, Sunil Kalloe, Manuel Libero, Morena Denevaldo Souls, Nelson, Ernesto Santalina en Sewradj Anand. Dit is slechts een deel van de namen. Tussen 2012 en 2015 hebben nog meer scalians zich aangemeld.

De goudpontons ofwel grotere vaartuigen zijn overgewaaid vanuit Brazilië en Guyana. In het begin waren zij op de Marowijnerivier, Surinamerivier en Lawarivier. Op den duur begon een deel zich echter te verschuiven naar het stuwmeer.

Ondertussen blijkt dat een aantal van deze scalian-eigenaren meerdere drijvende goudfabrieken op diverse plekken heeft opgezet.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wil een structurele oplossing voor het scalian-probleem. De bewindsman zegt, dat het opleggen van boetes of wel beslagneming van de drijvende goudmijnen op dit moment niet aan de orde zijn. Voor hem is het belangrijk om na te gaan hoe het mogelijk is dat de eigenaren van deze goudpontons aan vergunningen zijn gekomen of wel ongehinderd hun werkzaamheden al die tijd hebben kunnen uitvoeren.

Tijdens de vergadering van 15 september van Dodson met eigenaren van scalians verwacht hij in ieder geval harde noten te kraken met de eigenaren. Op voornoemde datum verwacht hij ook die mensen te zien, van wie gezegd werd dat die vanwege politieke belangen niet hebben opgetreden. Het ministerie zal wel optreden tegen degenen die niet verschijnen. De bewindsman weet dat het mijnen op de wateren een illegale zaak is. Hij wil echter niet vooruitlopen op zaken, om later dan lelijk op zijn neus te kijken. ‘De zaken moeten bij de wortel worden uitgeroeid’, aldus Dodson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten