dinsdag 29 september 2015

Spoedberaad districtsraad Brokopondo over ordening terrein goudmijnbedrijf China Mega

Chinees goudwinningsbedrijf laat alleen Brazilianen toe en jongeren Sarakreek worden geweerd
 
(Bron foto's China Mega: Jason B./foursquare.com)


29-09-2015 De SurinaamseKrant/Starnieuws


De districtsraad van Brokopondo is gisteren in spoedberaad bijeen geweest, zo is vanavond, dinsdag 29 september 2015, te lezen op Starnieuws. Aanleiding is de ordening die plaatsvindt door de politie-unit van de Commissie Ordening Goudsector (COG) op het concessieterrein van Chinamega. De districtscommissaris van Brokopondo, Ivonne Pinas, heeft afgelopen weekend het Sarakreekgebied bezocht. Op basis van de bevindingen is besloten om in spoedberaad te gaan.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat het gaat om de ordening op de concessie van Chinamega ofwel China Mega Suriname Mining Investment Company Ltd, gevestigd in Paramaribo, aldus De Surinaamse Krant.

Tijdens een krutu (dorpsvergadering) eerder deze maand te Lebi Doti had minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aangekondigd dat ordening gebracht moet worden. Hij is voorstander van een integrale aanpak. De concessionaris heeft maanden geleden al de aandacht gevraagd van de commissie voor het feit, dat op zijn concessieterrein goudzoekers bezig zijn, zonder dat die bereid zouden zijn een regeling te treffen. Er werd assistentie gevraagd om de zaak te ordenen. Onder leiding van de politie zijn nu de machines stopgezet en er mogen geen activiteiten worden ontplooid.

Het Burger Informatie Centrum (BIC) van Brokopondo meldt, dat in het gebied de jongeren van Sarakreek de toegang tot het terrein wordt ontzegd, terwijl Brazilianen volop mogen werken. Tijdens een vergadering met China Mega, de Commissie Ordening Goudsector, jongeren van Sarakreek, districtsraadsleden en de districtscommissaris, is aangegeven dat de jongeren van Sarakreek verwijderd moeten worden van het concessiegebied. De Brazilianen mogen blijven werken, omdat zij hun procenten aan China Mega betalen.

Beeld van het spoedberaad (Bron foto: BIC Brokopondo)

Het BIC laat verder weten, dat de jongeren van Sarakreek ook willen betalen, maar hun geld wordt niet geaccepteerd. De districtsraad beraadt zich over de situatie om te komen tot oplossingsmodellen. Minister Dodson zegt niet de opdracht gegeven te hebben tot stopzetten van activiteiten. 'Ik ben voorstander van een integrale oplossing. Dat heb ik ook tijdens de krutu te Lebi Doti gezegd. Wij zijn op zoek naar een ander terrein waar de bewoners uit de omgeving naar goud kunnen zoeken.' 

(Bron foto: BIC Brokopondo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten