maandag 5 oktober 2015

Eigenaren scalians krijgen concessies op land

(Bron foto: ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen)

Goudpontons worden ontmanteld in Marowijnekreek

05-10-2015  De Surinaamse Krant/Starnieuws


De negen skalians die van het stuwmeer zijn verwijderd, zullen niet meer op water goudactiviteiten mogen ontplooien. Tijdens een gesprek met de eigenaren van de goudpontons, kwamen juridische aspecten ter tafel en is gezocht naar oplossingen. Zij zullen concessies aan land krijgen en de scalians dienen te worden ontmanteld. Dit zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag, maandag 5 oktober 2015, op Starnieuws.

Het gaat volgens een inventarisatie om vier scalianhouders. Er is een stuk grond aangewezen waar de scalianhouders een concessie gaan krijgen. De goudpontons zullen zich terugtrekken in de Marowijnekreek, waar ze ontmanteld gaan worden. Alle pontons zullen via een gps-systeem gecontroleerd worden. Niemand zal stiekem meer kunnen 'dredgen' op water.

Op de negen scalians is beslag gelegd. Dit kan worden opgeheven wanneer overeenstemming is bereikt en getekend, zegt Dodson. Hij verwacht dat het deze week zover is.

Dodson zegt verder, dat de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, een diepgaand onderzoek heeft ingesteld. De scalianeigenaren zijn gehoord. 'Vijf jaar lang werd een gedoogbeleid gevoerd, maar nu worden harde afspraken zwart op wit gemaakt', stelt Dodson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten