zaterdag 16 januari 2016

Illegale goudzoekers hebben 2.000 hectare van 'beschermd' Brownsberg Natuurpark vernield onder toeziend oog autoriteiten en organisaties als WWF

WWF Guianas presenteert zoveelste studie over goudwinning in Brownsberg Natuurpark....

....maar van enige bescherming uniek natuurgebied is nog steeds geen sprake

16-01-2016  De Surinaamse Krant/de Ware Tijd


Door illegale goudwinning is al tweeduizend hectare van het zogenaamde 'beschermde' Brownsberg Natuurpark vernietigd. Dat blijkt uit een studie van het Wereld Natuurfonds (WWF) Guianas dat eind 2015 is afgerond. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 16 januari 2016.

Het natuurpark van ruim 12.000 hectare kan volgens Sofie Ruysschaert van het WWF-Guianas in zones verdeeld worden, waardoor duidelijk zal zijn waar gemijnd mag worden en welk deel beschermd gebied is. 'Er moet wel genoeg controle zijn, want als er goud wordt ontdekt bij de grens, zullen de goudzoekers weer stukjes afsnoepen en zijn we weer bij af', zegt Ruysschaert.

Opmerkelijke opmerking van het WWF, immers het Brownsberg Natuurpark is in zijn geheel een beschermd gebied en er zou dan ook nergens aan goudwinning mogen worden gedaan. Maar, zo langzamerhand is algemeen bekend dat enige vorm van bescherming of controle de afgelopen jaren geen enkele sprake is geweest, integendeel, de goudzoekers en hun vernietigende activiteiten werden door de overheid en natuurbeschermingsorganisaties gedoogd.

De studie heeft ook uitgewezen, dat het aantal goudzoekers in het natuurpark is gedaald naar ongeveer driehonderd. Ruysschaert zegt, dat volgens de goudzoekers de hoeveelheid goud is afgenomen en dat dit onder meer ertoe geleid heeft dat het aantal winkels, bars en hoerententen is verminderd.

Het WWF heeft nog twee andere studies gedaan, waarin een deel van het gebied is geplaatst op een driedimensionale kaart, met medewerking van de inwoners die hebben verteld hoe zij het gebied gebruiken. Inwoners? In het Brownsberg Natuurpark wonen echt geen mensen.

In een andere studie is een grotere betrokkenheid van de private sector bij het beheer van de toeristische elementen aanbevolen, om de winstgevendheid te verhogen. Nu blijkt er onder meer geen deskundig personeel te zijn waardoor het aantal toeristen dat Brownsweg bezoekt, terugloopt. WWF wil zowel de overheid, de inwoners van Brownsweg als andere belanghebbenden tot actie aanzetten, om samen  tot een oplossing te komen.

Overigens rept het WWF Guianas met geen woord over de recente studie op haar website...

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten