17-03-2016 De Surinaamse Krant
De goudzoekers namen massaal de benen en zijn enorm geschrokken van de grootschalige actie. Volgens informatie ging het om voornamelijk Brazilianen die met de hand en kleinschalige machines, putten graven om ondergronds het goud te zoeken. Ondanks het grote instortingsgevaar is het een van de weinige manieren om nog ‘onzichtbaar’ te blijven voor de hardnekkige voet-, boot- en luchtpatrouilles.
Orpaillage clandestin : dynamitage de mines
A 1 heure de route de Cayenne, les forces armées de Guyane ont détruit un centre illégal d'extraction d'or. Les "garimpeiros" exploitaient 12 puits. Immersion au cœur de l'opération Harpie avec Guyane 1ère.
Geplaatst door La 1ère op maandag 14 maart 2016
De strategie van de Franse autoriteiten is nog altijd om de voedsel- en brandstoflijnen naar de goudvelden af te snijden en illegale goudzoekers naar hun land van herkomst te deporteren. Het gaat overwegend om Brazilianen. De Fransen hebben ingezien, dat als de illegale goudzoekers niet genoeg voeding en brandstof kunnen opslaan, ze ook niet al te lang op een plek blijven en ook geen grote vestigingen bouwen, zoals in Suriname. De ontmoedigingsstrategie heeft tot op zekere hoogte gewerkt, maar niet afdoende, want het gros van de smokkelwaar komt uit Suriname en beland via Albina 2, ook wel Klein Albina, aan de Lawariver.
Veel van de illegale goudzoekers wijken uit naar Suriname vanwege de open grens en omdat ze vrij spel hebben op Surinaams territoir. De Franse autoriteiten zijn resoluut in hun methoden die worden toegepast in de kleinschalige goudmijnbouw vanwege de grootschalige ontbossingen, en grote hoeveelheden kwik die in het milieu worden geloosd en zorgt voor directe en indirecte schade aan mens, flora en fauna.
Nu gaan de Fransen zelfs nog een stap verder in de strijd tegen de illegale goudsector. Naast het afsnijden van bevoorradingsroutes en het opblazen van de mijnen, luisteren zij ook de gesprekken af van nummers die zijn aangetroffen in de telefoonlijsten van eerder aangehouden illegale goudzoekers.
Ondertussen worden goudpontons op de Marowijnerivier, de grensrivier tussen Suriname en Frans-Guyana, weer gewoon gedoogd door de Surinaamse autoriteiten en lijkt het beleid van de regering er een te zijn van 'pappen en nathouden'. De regering en verantwoordelijk minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen doen er het zwijgen toe, terwijl zij op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de scalians op de 'Maroni'.
(Red. De Surinaamse Krant/De West)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten