(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth) |
'We gaan de weg naar de concessie barricaderen'
30-08-2016 De Surinaamse Krant/de Ware Tijd
Goudzoekers uit het dorp Baling Soela zullen zich massaal verzetten tegen activiteiten van het mijnbouwbedrijf Boss (Bissumbhar's Operations & Services Suriname NV) Enterprises NV, omdat het hen als illegalen niet langer wil toelaten op haar goudconcessie. Vijftien goudzoekers hebben eind vorige week al een spaak in het wiel gestoken toen het bedrijf een weg wilde open stoten naar de concessie. De onderneming zag zich toen genoodzaakt haar grondverzetmachines uit het gebied te verwijderen. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 30 augustus 2016.
'We gaan de weg naar de concessie barricaderen. Alle dorpelingen zullen zich verzamelen om anderen de toegang te beletten. We gaan ze opwachten, oma, opa, vader, moeder en kinderen en als ze ons willen doden, laten ze dat maar doen', zegt Ivan Maabo, woordvoerder van Simrabs, een naamloze vennootschap, die door de goudzoekers van Baling Soela is opgericht op aanraden van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.
Maabo heeft vernomen, dat Boss Enterprises zich weer klaarmaakt om naar het gebied te komen. Hij zegt dat 600 dorpelingen hun brood met goudwinning verdienen en dat totaal 1.700 inwoners van Baling Soela afhankelijk zijn van de goudsector. 'De mannen hebben hun gezinnen en ook scholieren willen nu, in de vakantie, wat verdienen om schoolspullen te kopen.'
Wat de goudzoekers ook ernstig stoort is dat Boss Enterprises ook aan mijnbouw doet in het gemeenschapsbos en aan goudwinning. Het concessieterrein van het bedrijf overlapt het gemeenschapsbos.
'Ze willen gewoon niet meewerken en willen blijven in ons concessiegebied, maar ze horen daar niet thuis, want ze zijn daar illegaal', reageert Narpath Bissumbhar, directeur van Boss Enterprises. Hij wijst erop, dat volgens de Mijnbouwwet het bedrijf wel mag opereren in het gemeenschapsbos van het dorp. Bovendien verduidelijkt de directeur dat hij al twintig jaar een mijnbouwvergunning voor 3.000 hectare heeft en dat de dorpelingen van Baling Soela veel later in aanmerking zijn gekomen voor een houtkapvergunning.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten