woensdag 14 december 2016

In Colombia is 80% van gewonnen goud afkomstig uit illegale activiteiten

Buiten legale goudsector wordt zo'n 2 miljoen ounces goud per jaar gewonnen

De legale goudwinningsbedrijven moeten het in 2016 doen met rond de 260.000 ounces

14-12-2016  De Surinaamse Krant


Illegale gewapende groepen en kleinschalige goudzoekers zetten rond de 80% van in Colombia gewonnen goud af op de markt, aldus de Colombiaanse Mijnbouw Associatie, ACM, zo bericht de website ColombiaReports.com vandaag, woensdag 14 december 2016.

ACM-voorzitter Santiago Angel zegt gisteren in de krant El Espectador (zie hieronder) dat zo'n 2 miljoen ounces goud per jaar gewonnen wordt buiten de formele, legale sector. Legale goudwinningsbedrijven wonnen dit jaar ongeveer 260.000 ounces goud.

'De nationale goudproductie toont niet de realiteit van de sector aan, waarin sprake is van een hoge graad van illegaliteit in de winning van goud, tot boven de 80%', aldus Angel.

Het Amerikaanse nieuwsnetwerk Bloomberg berichtte vorige maand nog, dat goud cocaïne voorbij is gestreefd als belangrijkste inkomstenbron voor illegale gewapende groepen als de AGC en de ELN.

Daarenboven zijn vele kleine en middelkleine goudwinningsoperaties nooit gelegaliseerd, tot groot ongenoegen van de regering en de multinationale mijnbouwbedrijven.


Ter informatie:




(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten