woensdag 23 augustus 2017

Twee in juli 2015 op concessie Newmont beschoten goudzoekers eisen minstens miljoen Amerikaanse dollar van bedrijf

Paitoe en Veira vinden ontvangen respectievelijke 275.750 en 375.000 Amerikaanse dollar onvoldoende

'Overeenkomst met de mannen is opgesteld door een advocaat en heeft geen stempel van Newmont' 


Paolosesa Paitoe en Orcanio Veira, die in juli 2015 beschoten zijn in het concessiegebied van Newmont, willen meer geld dan ze hebben ontvangen van het goudbedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 23 augustus 2017.

Paito heeft een schadeloosstelling van 275.750 Amerikaanse dollar gekregen en Veira 375.000 dollar.

Marcelino van der Vloot, die samen met een advocaat opkomt voor de belangen van de mannen, zegt dat elke persoon minimaal een miljoen Amerikaanse dollar moet krijgen. Dat baseert hij op het beleid van schadeloosstelling van de multinational. 'De mannen eisen het verschil, anders spannen we een Kort Geding aan', zegt Van der Vloot.

Hij wijst ook erop dat normaliter een verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding afwikkelt en dat daarom niet rechtstreeks moest worden gedeald met Newmont. De verzekeraar kan de mate van invaliditeit vaststellen. Los hiervan stelt hij dat de overeenkomst met de mannen is opgesteld door een advocaat en dat er geen stempel van Newmont op het contract staat. 'Dit riekt naar fraude', zegt Van der Vloot verwijzend naar gedragscodes van de multinational.

Albert Ramdien, topman van Newmont in Suriname, was niet bereikbaar voor commentaar.

Paitoe zei na het schietincident, dat hij met Veira en nog drie anderen was in het concessiegebied van het bedrijf. Hun zoekactie naar goud was niet succesvol, omdat de mijn werd bewaakt door beveiligers van Mozart. De goudzoekers hoorden dat er wel andere 'batemannen' in de mijn bezig waren en vermoedden dat die samenspanden met de beveiligers, die hierdoor wat bijverdienden.

De groep heeft toen besloten om terug naar haar kamp te gaan. Onderweg werd plotseling geschoten. 'Ik hoorde plotseling een schot dat me doorgeboord en heeft daarna de andere man heeft geraakt. Ik dacht dat ik dood zou gaan, voelde een verschrikkelijke pijn en had het gevoel dat een van mijn benen niet meer functioneerde', zei Paitoe. Hij werd in zijn rug geraakt Veira in zijn borst. De kogel is nog steeds in zijn lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten