zaterdag 29 september 2018

Mogelijk relatieproblemen Suriname-Frankrijk na brandstichting Franse politie op eiland Marowijnerivier

(Bron foto: ABOP)
RO-minister Dikan wil dat instanties die gaan over grensbewaking de zaak grondig onderzoeken

- Surinaamse autoriteiten geloven dat eiland Kapasitabiki Surinaams grondgebied is en niet Frans 
- Bee (ABOP): 'De Fransen schenden de overeenkomst en we willen weten wat de regering gaat doen'


Het onlangs in brand steken van bezittingen door de Franse politie op een eiland aan de Marowijnerivier, kan gevolgen hebben voor de relatie tussen Suriname en Frankrijk. Volgens de Fransen, die betrokken waren bij de gezamenlijke patrouille met de Surinaamse politie en militairen, behoort het eiland tot Frans grondgebied. Dat wordt echter door zowel districtscommissaris Margaretha Malontie van Sipaliwini (Bestuursressort Pamaka) als minister Edgar Dikan van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) betwijfeld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 september 2018.


De RO-minister ziet graag, dat de instanties die gaan over grensbewaking de zaak grondig onderzoeken.

In de bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk over de samenwerking van de politie staat, dat agenten van de staat op wiens grondgebied wordt gepatrouilleerd al hun wettelijke bevoegdheden mogen uitoefenen. De politie van de andere staat mag in dat geval slechts als waarnemer deelnemen aan de gezamenlijke patrouilles. Die dienen plaats te vinden binnen een strook van twee kilometer landinwaarts op elkaars grondgebied.

De vernieling door de Fransen heeft maandag plaatsgevonden op het eiland, dat Kapasitabiki wordt genoemd. Zij hebben onder meer een goudponton, een boot met buitenboordmotor en een aantal vaten met brandstof in brand gestoken.

'We hadden hiervoor gewaarschuwd. Onze autoriteiten nemen eerder spullen in beslag, maar de Fransen gaan tot vernietiging over. Dat is hun werkmethode en dat verschilt met onze werkwijze', zegt Marinus Bee, ABOP-parlementariër in Marowijne. 'De Fransen schenden de overeenkomst en we willen weten wat de regering gaat doen', zegt Bee.

Malontie zegt: 'Ik vind het erg wat er is gebeurd. De mensen hebben niet eens een waarschuwing gekregen.' Zij neemt waar voor haar collega August Bado van Tapanahoni. 'Zover ik weet behoort het eiland tot Surinaams grondgebied. De mensen hebben zich jarenlang daar gevestigd, waarom is niet eerder aan hen gezegd dat ze op Frans grondgebied wonen?', vraagt de dc zich af. Volgens haar overnachten overwegend goudzoekers op het eiland, die meestal de volgende dag hun reis voortzetten.

Zij heeft het voorval doorgeleid naar minister Edgar Dikan. 'Ik ben daarover echt gebelgd en ook teleurgesteld. De Franse politie is waarschijnlijk buiten zijn boekje gegaan', zegt hij. De bewindsman heeft onder andere de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Politie op de hoogte gesteld van het gebeurde en wil dat er duidelijkheid komt in de zaak. Hij vraagt zich af waarom de Franse autoriteiten niet aangeven welke eilandjes tot hun grondgebied behoren. 'Laten ze vlaggen zetten op de eilandjes.'

Dit optreden zorgt volgens hem voor een deuk in de relatie met de Fransen, terwijl de afgelopen tijd de band tussen de twee landen steeds beter werd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten