dinsdag 30 juli 2019

Familie en nabestaanden slachtoffers tijdens ongeregeldheden Rosebel halen verhaal bij Assemblee

(Bron foto: Merredith Bruce/de Ware Tijd)
Zus van tijdens onlusten doodgeschoten Furgill Aloeboetoe (25) eist dat regering begrafeniskosten betaalt


Familie en nabestaanden, onder wie collega's van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden zondag op het terrein van IAmGold/Rosebel Gold Mines, zijn vandaag, dinsdag 30 juli 2019, massaal getogen naar het parlement. De groep wil van de regering weten wat er precies zal worden gedaan om te voorkomen, dat er nog meer doden en gewonden vallen. 

De gemoederen waren zeer verhit, aldus de Ware Tijd. Terwijl de groep vanuit een verzamelplaats in de omgeving naar het parlementsgebouw toog, vroegen zij luidkeels schreeuwend om rekenschap. De politie vormde op dat moment een 'muur' voor de ingang van het parlementsgebouw, waar een huishoudelijke vergadering gaande was, om te voorkomen dat het uit de hand liep.

NDP-parlementariërs Wendell Asadang en Yvonne Maabo uit Brokopondo kwamen op een moment naar buiten om de mensen toe te spreken. Even later werd een ander deel van de groep door Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons ontvangen. Het kostte haar - mede omdat de gemoederen danig waren verhit - veel moeite om hen toe te spreken. Hoewel Geerlings-Simons telkenmale duidelijk maakte, dat de overeenkomst met Rosebel niet onder de huidige regering is getekend, had de menigte daar geen oor naar. 'Unu no wani sabi suma teken of suma no teken, san unu wani sabi sa a regering o du gi den boy?' was één van de reacties.

De parlementsvoorzitster heeft beloofd dat het parlement zich zal buigen over een oplossing om te voorkomen dat de situatie in het gebied weer escaleert. In een verklaring zei Rosebel maandag, dat er één dode is gevallen. Echter, de mensen hadden het vandaag over twee doden.

Whitney Aloeboetoe, zus van Furgill Aloeboetoe (25) die tijdens de onlusten is omgekomen, eist dat de regering opdraait voor de begrafeniskosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten