vrijdag 6 december 2019

Kleinschalige goudzoekers Colombia maken nu deel uit van traceerbare wereldwijde supply chain

Zo'n 500 goudzoekers, 'barequeros', in El Chocó kunnen hun werkmethoden verbeteren


Een groep internationale organisaties, geleid door het Better Gold Initiative (BGI) in Zwitserland, heeft hun verantwoorde mijnbouwinitiatief uitgebreid tot honderden ambachtelijke goudzoekers in El Chocó, Colombia, die nu deel uitmaken van een volledig traceerbare en verantwoordelijke internationale supply chain. 

Ongeveer 500 lokale goudzoekers of 'barequeros' hebben geprofiteerd van het initiatief, met als doel hun werkmethoden te verbeteren in een van de armste regio's van het Zuid-Amerikaanse land, nog steeds getroffen door interne conflicten.

Het programma elimineert ook kinderarbeid en zorgt voor goede milieupraktijken.

Anders dan BGI, een publiek partnerschap tussen de Swiss Better Gold Association (SBGA) en het Zwitserse Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO), omvat het programma belangrijke actoren in de goudsector, zoals de Colombiaanse internationale goudhandel Anexpo, de Colombiaanse organisatie Atabaque, edelmetalen raffinaderij Valcambi en luxe horloge en sieraden Maison Chopard.Het proces begint met ambachtelijke goudzoekers die onderworpen zijn aan strikte due diligence voordat ze hun goud aan Anexpo kunnen verkopen. Het metaal wordt vervolgens verzonden naar Zwitserland, waar Valcambi het verfijnt en Chopard het gebruikt bij het maken van zijn luxe producten.

Het systeem zorgt ervoor dat de barequeros niet alleen een concurrerende prijs van 70 cent per gram ontvangen om opnieuw te investeren in het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden, vertelde een woordvoerder van Valcambi aan Mining.com. Het stelt hen ook in staat om de exacte bestemming van hun goud te kennen.

In El Chocó, de op een na grootste goudproducerende regio van Colombia, is ambachtelijke goudwinning een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de bevolking van overwegend Afro-Colombianen. De barequeros, waarvan 46% vrouwen zijn, gebruiken lokale traditionele alluviale winningstechnieken met handapparatuur zoals sluizen en panning. Er wordt geen kwik toegepast om de biodiversiteit van de regio te beschermen, een van de meest unieke ter wereld.

Om legaal te worden geregistreerd, moeten ambachtelijke goudzoekers een speciale vergunning verkrijgen waarmee ze handmatig 420 gram edelmetaal per jaar kunnen produceren en verkopen.

'Ambachtelijke voorouderlijke alluviale goudzoekers in El Chocó hebben geen toegang tot effectieve mechanismen en middelen om hun werkomstandigheden te verbeteren, waardoor barrières ontstaan ​​voor hun vermogen om te voldoen aan formele en internationale marktvereisten', zegt Nils Krauer, regionaal adviseur van BGI.

(Suriname Mirror/Mining.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten