vrijdag 28 februari 2020

Porknokkers in Brownsberg natuurpark geen sta-in-de-weg voor particuliere investeerders

(Bron foto: Suriname Mirror)
'We zoeken partijen die risico durven te nemen, maar ook innovatief denken'


Directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname (CI-S) verwacht niet dat het goudwinningsvraagstuk in het Brownsberg natuurpark een sta-in-de-weg is voor particuliere investeerders. Deze kunnen zich tot uiterlijk 15 maart inschrijven voor herstel en exploitatie van het Brownsberg plateau om daar het natuurtoerisme en de gemeenschapsontwikkeling te bevorderen. 

'Je komt in een dergelijk gebied waar issues zijn, maar er zijn meer kansen dan bedreigingen. We zoeken naar partijen die risico durven te nemen, maar ook innovatief denken, waardoor er allerlei soort vormen van ondernemerschap naast elkaar kunnen bestaan', zei Goedschalk gisteren tijdens een persconferentie in de vergaderzaal van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).


De beheerder van het natuurpark, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), CI-S en RGB hebben eerder een overeenkomst gesloten om het park nieuw leven in te blazen. Dit zal gebeuren via het Public Private People Partnership- of PPPP-project.

Goedschalk wees erop, dat de kern van het probleem is, dat de lokale mensen door goudwinning in het gebied op zoek zijn naar een beter leven. 'De mensen hebben hier recht op net zoals wij dat ook willen in Paramaribo. Je kunt de mensen niet verbieden om manieren te zoeken om vooruit te komen.' Daarom is het volgens hem belangrijk om het natuurpark zodanig te ontwikkelen dat het ecosysteem op lange termijn gehandhaafd blijft. Er zullen hierdoor andere mogelijkheden voor de lokale mensen gecreëerd worden.

'Ze zullen niet van de een op de andere dag zeggen, dat ze stoppen met de goudwinning om daarna te stappen in de horeca of gids te worden. Maar de mogelijkheden moet je creëren en die zijn er nu onvoldoende.' Daarnaast zijn er al gesprekken gaande met onder andere goudzoekers om hun werkgebieden af te bakenen, te herplaatsen en de uitgemijnde gebieden te rehabiliteren. De mensen moeten ook ingelicht worden over betere technieken, waardoor ze geen kwik meer gebruiken. Er moet ook geen gebruik gemaakt worden van het water dat naar de vallen stroomt.

'Het is een complex probleem dat een complexe oplossing vergt. Dat zal niet in een keer lukken, maar als je op een goede manier omgaat met de lokale mensen, zal je zien dat de druk op de Brownsberg als goudbron zal afnemen.'


'Brownsberg wordt nog steeds goed bezocht, jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers', zei Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu. 'We willen naar tien maal meer in samenwerking met een partner.' 

Inschrijvingen kunnen bij het ministerie en via de speciale website, deelden Cyrus en Goedschalk mee.

Cyrus benadrukte, dat het in dit project alleen om het plateau gaat. Maar, naarmate de samenwerking vordert en de behoefte bestaat, zal met de partners de samenwerking uitgebreid worden naar de watervallen bijvoorbeeld. 'Die zijn nog in tact. Maar Brownsberg is veel groter, ze grenst ook aan het stuwmeer. Brownsberg biedt heel veel potentie. Het is een uniek gebied. Dit is een van de weinige plekken waar je de kami kami nog van dichtbij kan zien. Er komen hier nog veel herten, jaguars en andere grote dieren voor.' 

Het project van Brownsberg zal, als het succesvol verloopt, als ‘blauwdruk’ dienen voor andere gebieden, gaf Goedschalk aan.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten