maandag 18 mei 2020

Illegale goudzoekers uit Balingsoela bestormen weer mijnbouwbedrijf Boss Enterprises

Goudzoekers dringen concessie gewapend met houwers en machines binnenIllegale goudzoekers uit Balingsoela in het district Brokopondo zijn gistermiddag weer de concessie van mijnbouwbedrijf Boss Enterprises binnengestormd. De illegalen drongen de concessie gewapend met houwers en machines binnen, aldus Waterkant.net vandaag, maandag 18 mei 2027. 

De politie maande de illegale goudzoekers aan om het gebied te verlaten. Maar, zij gaven geen gehoor aan de aanmaning en gaven aan dat zij in de consessie zullen blijven.

De goudzoekers vinden, dat de consessie in hun gemeenschapsbos zit en het dan mogelijk moet zijn dat zij op een deel van de concessie goud zoeken.

Het is niet de eerste keer dat Boss Enterprises last heeft van illegalen op haar goudconcessie. In maart stormden de illegalen voor de zoveelste keer gewapend de consessie binnen. Daarbij werd het aanwezige personeel geïntimideerd, geslagen en met de dood bedreigd. Ook werden bedrijfseigendommen vernietigd. Het bedrijf in Suriname werd toen voor enige tijd gesloten. De medewerkers die daar vertoefden werden met de meeste spoed naar Paramaribo gebracht.

Eerder heeft directeur Narpath Bissumbhar van Boss Enterprises laten weten, dat het bedrijf sinds 1996 activiteiten ontplooit in het gebied. Dat jaar heeft het een exploratievergunning gekregen en in 2012 een exploitatievergunning. In 2016 is Boss Enterprises begonnen met haar operaties en naar zijn zeggen waren al daarvoor mensen van het gebied tegen de activiteiten. Volgens Bissumbhar bevindt het bedrijf niet in het gemeenschapsbos en daarnaast is er in de omgeving ook een andere goudconsessie. Naar zeggen van de directeur viel er vroeger wel een deel van het gemeenschapsbos in zijn consessie, maar dat is sinds 1998 komen te vervallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten