zaterdag 9 februari 2013

Binnenlandbewoners laten Brazilianen in Brokopondo goud zoeken

‘Bewoners klagen over vervuild water, terwijl zij zelf de veroorzakers aantrekken’

09-02-2013  NoSpang.com/Times of Suriname


Paramaribo - Zeker 40% van de kleinschalige goudsector in Brokopondo bestaat uit binnenlandbewoners die niet actief zijn. Het gaat om ‘inners' die maximaal 10% van de inkomsten uitbetaald krijgen van Brazilianen die zij zelf hebben aangetrokken om er te werken.

Dit blijkt uit een evaluatie het NDP-Assembleelid Fredrik Finisie na veldoriëntatie. Zij klagen over de Brazilianen en hoe die het water vervuilen maar zeggen niet, dat zij de mensen zelf in het gebied hebben gebracht, zegt Finisie. Hij houdt de binnenlandbewoners een spiegel voor om zelf na te gaan wat de oorzaak is van de verruiling en chaos in de goudsector. ‘Daar zitten die problemen’, aldus Finisie, zo is te lezen op de Surinaamse nieuwswebsite NoSpang.com, die het bericht waarschijnlijk heeft overgenomen uit de Times of Suriname van vrijdag 8 februari 2013.

Volgens Finisie heeft in Brokopondo meer dan de helft van de kleinschalige goudzoekers wel zijn eigen machines en gaat daadwerkelijk over tot het zelf exploiteren van goud. Die groep houdt volgens hem wel rekening met vooral de gezondheidsaspecten, maar de schade die door de ingehuurde krachten wordt aangericht, is niet te overzien.

Het is moeilijk om drinkwaterbronnen in Brokopondo aan te boren, omdat die vervuild zijn. Daardoor treden er geregeld drinkwatertekorten op, maar volgens Finisie moet de gemeenschap in het district er zelf werk van maken om de vervuilers die zij zelf heeft aangetrokken aan te spreken.

'Ze schreeuwen het hardst, maar laten de Brazilianen voor een kleine vijf of tien procent in het gebied komen werken. De overheid geeft geen concessies aan mensen die innen maar wel aan de mensen die equipement hebben’, merkt Finisie op, verwijzend naar monsterverbonden die sommige binnenlandbewoners aangaan met kapitaalkrachtige goudexploitanten uit de kustvlakte en verschillende landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten