dinsdag 12 februari 2013

Suriname krijgt nationaal kwikmonitoringssysteem

Vanaf dit kwartaal meet BOG kwikhoeveelheden in water, planten, dieren en mensen

12-01-2013 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Volgens Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), werkt zijn instituut zowel aan de verzelfstandiging als aan een nationaal netwerk met betrekking tot het in de gaten houden van kwikgebruik. Dit bericht de Surinaamse avondkrant De West in haar editie van maandag 11 februari.

Tijdens een gesprek op Radio ABC onthulde de directeur, dat er gewerkt wordt aan een nationaal monitoringssysteem met betrekking tot de aanwezigheid van kwik. Het BOG is tot nu toe steeds afhankelijk geweest van ad hoc kwikmetingen van ngo’s (non-gouvernementele organisaties) en andere instituten, maar voortaan zal men altijd weten hoe het met de kwikvoorkomens gesteld is.

Er is in december proefgedraaid en vanaf dit kwartaal zullen op wetenschappelijke en continue basis kwikhoeveelheden worden gemeten in water, planten, dieren en mensen.

Vooralsnog is niet duidelijk waar de metingen gehouden gaan worden. Het ligt voor de hand om dat te doen in het centrum van Paramaribo waar diverse goudbedrijfjes gevestigd zijn, maar ook in gebieden in het binnenland waar kleinschalige goudzoekers actief zijn die door het gebruik van kwik - dat overigens niet gebruikt mag worden (er is een importverbod) - het milieu verontreinigen en schade toebrengen aan de gezondheid van de lokale inheemsen en marrons.

In dezelfde krant is maandag 11 februari in de rubriek 'Justitia Pietas Fides MMXCIII' het volgende te lezen:

'Een bestuurder van het BOG laat weten, dat men nu pas een 'monitoringsysteem' aan het opzetten is, terwijl dit medium vanaf het begin van de jaren negentig waarschuwt, voor de levensbedreigende gevaren in en rond de goudmijnbouw. 
In Suriname en het grensgebied met Frans Guyana. Alle grote rivieren, zijrivieren, kreken, inclusief het Van Blommensteinstuwmeer, zijn hopeloos geïnfecteerd door kwikvervuilingen. De Fransen hebben al tien jaar gelden cerebrale achterstanden bij Wayana- en Triokinderen opgemeten. Hoge gehaltes aan kwik, in de haren van de kinderen aangetroffen. Zowel aan de rechter als linker oevers van de Lawa en Tapanahonie. 
En Suriname komt nu pas, in het jaar 2013 aankakken met een nog op te zetten 'monitoring'. Inderdaad, is wederom bij God en in Suriname van alles mogelijk. Er hoeft of moet maar een miljoenste gram aan kwik in een zeegarnaal worden gevonden en de internationale visserijmarkt van ons land is compleet kapot. Let op!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten