woensdag 24 juli 2013

Asabina (BEP): Porknokkers Nieuw Koffiekamp kregen al in 2011 toezegging eigen mijnbouwgebied

'Ministerie van NH moet vaart maken toewijzing mijnbouwgebied aan Koffiekampers'

'Je kunt niet van de porknokkers verwachten dat ze jaar in jaar uit geduld betrachten'

24-07-2013


Paramaribo - Kleinschalige goudzoekers hebben al in 2011 een toezegging gekregen, dat ze een eigen mijnbouwgebied krijgen om op zoek te gaan naar goud. Dat zegt BEP-Assembleelid Ronny Asabina vandaag, woensdag 24 juli 2013, in het Dagblad Suriname.

Asabina oriënteerde zich in Nieuw Koffiekamp, nadat verhitte goudzoekers op woensdag 17 juli een bedrijfsauto van IAmGold in brand hadden gestoken en een bus vernield, omdat bij hun verwijdering uit het concessiegebied van de Canadese goudmijnmultinational door zogenoemde leden van gewapende machten materieel van ze was vernield.

Hij zegt, dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wel vaart moet maken met de belofte die is gedaan aan de kleine goudzoekers. De toezegging is gedaan door de Commissie Ordening Goudsector onder leiding van Gerold Dompig.

‘Ik weet dat de commissie mandaat heeft om de sector te ordenen en in dat kader bevoegdheid heeft om bepaalde handelingen te plegen, maar het is niet de commissie die de concessie zal verstrekken. Ik heb begrepen dat het ministerie op de hoogte is dat de commissie een bepaald deel van het werk, zoals het verlenen van concessies, mag doen. Het probleem is echter dat het traject te lang duurt. De toezegging van een eigen mijnbouwgebied dateert al van 2011 en je kunt niet van die jongens verwachten dat ze jaar in jaar uit geduld betrachten. Die jongens hebben hun eigen verplichtingen naar hun familie toe, naar hun omgeving toe en ook naar zichzelf toe’, aldus Asabina die met regelmaat voor de goudzoekers in de bres springt en aandacht voor ze vraagt in het parlement.

De BEP-parlementariër zegt dat de jongens zichzelf in gevaar brengen door in mijnen van IAmGold te gaan werken. ‘Zo hoort het niet. Die jongens zijn kleine ondernemers. Het beleid van de regering is om ondernemerschap te stimuleren. Die jongens willen geen aalmoes, ze werken en ze hebben geïnvesteerd in werktuigen. Die kunnen niet zomaar aan de kant worden gezet. Het enige wat ze willen, is dat de overheid hen tegemoet komt met een stukje mijnbouwgebied, waar ze in staat zijn om een beetje ontwikkeling voor hunzelf op gang te brengen. Verder hoeft de overheid niets te doen.’

Volgens Asabina kunnen ook de ferme situaties die ontstaan in de goudvelden, waarbij goudzoekers niet ervoor terugdeinzen om elkaar van het leven te beroven, tot beheersbare proporties worden gebracht. Hij hoopt dat het ministerie op korte termijn een mijnbouwgebied toewijst aan de kleine goudzoekers. De situatie in Nieuw Koffiekamp is volgens Asabina, voorlopig stabiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten