woensdag 24 juli 2013

Suralco onaangenaam verrast door goudconcessie IGAB NV in concessiegebied bauxietbedrijf

Bauxietbedrijf gaat IGAB niet tegenwerken, maar niet dulden in eigen gebied

24-07-2013


Paramaribo - Suralco is onaangenaam verrast, dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen een deel van zijn concessie uitgegeven heeft aan IGAB NV. Het gaat om de Nassau Plateau Bauxietconcessie. Suralco heeft dit schriftelijk kenbaar gemaakt aan de bewindsman.

Starnieuws bericht vandaag, woensdag 24 juli 2013, te hebben ‘vernomen’, dat Suralco gisteren een onderhoud heeft gehad met de leiding van het bedrijf. Vertegenwoordigers van IGAB verklaarden, dat ze niet wisten dat een deel van de concessie in het gebied van Suralco was.

IGAB kwam erachter dat er een overlapping is, toen nader onderzoek gedaan werd naar geologische informatie bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD).

Suralco hoeft anderen niet te dulden op zijn concessie. De bauxietmaatschappij zal IGAB niet tegenwerken, maar ook niet dulden op het terrein dat wordt overlapt.

Suralco heeft in juni al aandacht van NH gevraagd toen in dit deel van het Nassau Plateau illegale goudmijnbouwactiviteiten worden ontplooid. Suralco heeft in dit gebied al mijnbouwplannen ontwikkeld. Er zijn ook maatregelen genomen voor de bescherming van endemische vissen.Voor het mijnbouwplan heeft het bedrijf reeds verklaringen van ‘geen bezwaar’ verkregen. De maatregelen zijn getroffen na een studie van drie jaar. Suralco zegt bezorgd te zijn dat goudexploratierechten over dit gebied die reeds zijn toegekend aan het bedrijf, aan een derde zijn gegeven. Er is helemaal geen overleg hierover geweest. Suralco heeft een dringend beroep gedaan op de minister om de concessie uitgifte spoedig te herzien.

Starnieuws maakte op 19 juli bekend dat Hok een concessie voor exploratie heeft verstrekt aan IGAB NV. Het gaat om 9.584 hectare aan de Grankreek ten westen van de Marowijnerivier in het district Sipaliwini. Een deel van de concessie, ongeveer 60 hectare in het Nassaugebied, is aan Suralco uitgegeven voor exploitatie van bauxiet.

IGAB heeft de concessie in april dit jaar gekregen voor exploratie van mineralen, waaronder goud. De concessie is gegeven tot april 2016. De directeur van IGAB NV is Aaron Nelisi Asaitie, die de Nederlandse nationaliteit heeft. Het bedrijf is opgericht op 24 november 2011, aldus Starnieuws vrijdag 19 juli 2013.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat de minister in alle haast concessies heeft uitgegeven, zonder na te gaan of terreinen al uitgegeven zijn. Er worden allerlei vrienden en relaties geaccommodeerd.

‘Ik heb vragen gesteld aan president Desi Bouterse hierover. Er is duidelijk sprake van misleiding, maar om politieke redenen wordt er niet opgetreden.’ Mensen die concessies hebben gekregen in het interessegebied van IAmGold en Surgold staan al in de rij om te onderhandelen. ‘Het gaat duidelijk om speculatie’, stelde Gajadien 19 juli op Starnieuws.

Het Assembleelid zei te hopen, dat de president ingaat op zijn vragen, want die heeft beloofd om een kruistocht tegen corruptie aan te zullen gaan. Tot nu toe zijn alleen ministers en anderen vervangen, zonder dat er onderzoek wordt gepleegd en mensen consequenties aanvaarden voor hun daden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten