Natuurgebied wordt nauwelijks beschermd
23-08-2013
Paramaribo - Het Brownsberg Natuurpark zal in zijn oude glorie worden hersteld. Dat beweert Robby Dragman, bestuursvoorzitter en waarnemend directeur van de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), vandaag, vrijdag 23 augustus 2013, in de Ware Tijd.
Het natuurpark en beheerder Stinasu zijn sinds begin vorig jaar negatief in de media verschenen, vanwege de grootschalige vernietiging door illegale goudzoekers en de mogelijke rol daarbij van de stichting zelf. Het was het WWF Guianas dat met een fotoverslag die vernietiging wereldkundig maakte.
Ministers, Assembleeleden, milieuorganisaties en de gemeenschap reageerden zogenaamd geschokt, terwijl algemeen bekend was dat goudzoekers al jarenlang illegaal het natuurgebied aan het uithollen waren. Door de foto’s werd iedereen pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt en kon de vernietiging door, gedoogde, illegale mijnbouwactiviteiten ook niet langer worden ontkend.
Dit feit en berichten over achterstallig onderhoud aan de weg, gastenverblijven en wandelpaden moeten tot het verleden gaan behoren. ‘Stinasu laat nu zien dat ze doorzet. De bergweg naar het park, die al langer dan zes jaar niet is onderhouden, is inmiddels geëgaliseerd’, aldus Dragman.
De volgende fase is het aanbrengen van een laag lateriet. Ook in het park wordt er aan verbetering gewerkt. ‘De paden die waren dichtgegroeid zijn schoongemaakt.’ Drie van de overnachtingsplaatsen zijn al gerenoveerd.
De renovatiekosten voor de weg komen op SRD 200.000, die Stinasu uit eigen zak betaalt. Ook de andere werkzaamheden doet Stinasu op eigen initiatief, aldus de Ware Tijd van vandaag.
Hoewel er nog gewacht moet worden op een permanente oplossing voor de illegale goudzoekers, heeft Dragman er vertrouwen in dat het Brownsberg Natuurpark zijn oude status als paradepaardje van het Surinaamse toerisme terugwint. Hoewel hij nog niet over de cijfers beschikt, neemt volgens Dragman de stroom toeristen toe.
Herstel van achterstallig onderhoud en dergelijke is prima, maar de toerist komt in de eerste plaats om de unieke biodiversiteit te bewonderen en zolang het natuurgebied zo lek blijkt te zijn als een mandje voor goudzoekers en er onvoldoende bescherming van het gebied is, zal die unieke biodiversiteit onderhevig blijven aan het schadelijke illegale werk van de kleinschalige goudzoekers. Nog steeds duiken zij in het natuurpark op.
Deze week werd bekend dat een groep goudzoekers uit Brownsweg toestemming wil krijgen om gedurende twee maanden naar goud te mogen zoeken bij de Irene Vallen in het Brownsberg Natuurpark. De goudzoekers willen dat als een soort overbrugging van de tijd dat ze moeten wachten totdat ze via de Commissie Ordening Goudsector een gebied toegewezen hebben gekregen om te mogen mijnen. Stinasu zou alles in het werk moeten stellen om te voorkomen, dat de Brownsweg-goudzoekers twee maanden mogen gaan goud zoeken in het natuurgebied.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten