woensdag 21 augustus 2013

Goudzoekers Brownsweg willen twee maanden goud winnen bij Irene Vallen, Brownsberg Natuurpark

Goudzoekers Brownsweg willen snel eigen goudwinningsgebied

21-08-2013


Paramaribo - De goudzoekers van het ressort Brownsweg hopen dat ze zo snel mogelijk aan de slag kunnen op plekken die de Commissie Ordening Goudsector hen toewijst. Assembleelid Frederik Finisie (NDP), die ook ondernemer is en een houtconcessie heeft, is bereid deze in te ruilen voor een ander stuk in het district Brokopondo. De goudzoekers willen op de ruim 4.000 hectare concessie van Finisie naar goud zoeken.


Districtssecretaris van Brokopondo, Freddy Linga, en Finisie zeggen vandaag, woensdag 21 augustus 2013, op Starnieuws dat de mensen inkomsten derven. Er is deze week een gesprek geweest met een afvaardiging van de commissie, waarbij ook districtscommissaris Naltus Naana van Sipaliwini aanwezig was. Hij helpt om een oplossing te vinden voor deze groep.

Finisie stelt, dat de mensen van het district zijn en hun gezinnen moeten onderhouden. ‘Daarom heb ik besloten om mee te werken, want het zijn onze eigen mensen.’

Aan OGS is gevraagd om vooruitlopend op een structurele oplossing toestemming te geven om in de omgeving van Irene Vallen twee maanden activiteiten te ontplooien. Het gaat om het Brownsberg Natuurpark, dat nog steeds onder beheer valt van Stinasu, waar de goudzoekers al bezig waren.

De vertegenwoordigers van Commissie Ordening Goudsector hebben tijdens de vergadering beloofd dit af te stemmen met de leiding. Linga en Finisie zeggen, dat dit weekend de vertegenwoordigers van de commissie terug zullen komen en diverse presentaties zullen geven over de situatie.

Finisie stelt verder, dat afgesproken is dat de mensen zich bundelen. ‘Wij hebben al een behoorlijke registratie, want we willen zeker weten dat het gaat om mensen van het gebied. Het is belangrijk dat ze zich organiseren’, zegt Finisie. Hij deelt mee dat commissie in zijn concessiegebied al onderzoek heeft verricht. Er komt wel goud voor in het gebied. ‘Maar we kunnen niet goud zoeken en tegelijk hout kappen op die concessie, daarom werk ik mee voor de ruil. Het gebied dat ik aangegeven heb, is ongeveer tien kilometer verder.’

Noot:
Het kan natuurlijk niet zo zijn dat goudzoekers uit Brownsweg toestemming gaan krijgen om naar goud te zoeken bij de Irene Vallen in het al deels door goudzoekers vernielde Brownsberg Natuurpark. Voorkomen moet worden dat die toestemming verstrekt gaat worden.
Mochten zij wel toestemming krijgen, dan toont dat overduidelijk aan hoe serieus de regering omgaat met het beschermen van de unieke biodiversiteit in het land.

Overigens wil ik hierbij de suggestie opwerpen om het natuurgebied in bescherming te geven aan een andere organisatie dan Stinasu. Het is Stinasu dat de afgelopen vele jaren heeft toegestaan dat het natuurgebied door illegale en legale goudzoekers is vernietigd. Deze stichting is niet in staat gebleken om het Brownsberg Natuurpark te beschermen. Het is dan ook geen natuurbeschermingsorganisatie meer, maar een zogenoemd 'eco'-reisbureau dat totaal geen oog heeft voor de te beschermen biodiversiteit, maar wel oog heeft voor eigen inkomsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten