woensdag 13 november 2013

WWF Guianas wil met vertoning 'Amazon Gold' statement maken: stop kwikgebruik op goudvelden

Met vertonen film ‘Amazon Gold’ wil WWF Guianas Suriname weer wakkerschudden over risico’s kwikgebruik kleinschalige goudzoekers

13-11-2013


Paramaribo - Het gebruik van kwik vernietigt het land. Dat is het - te verwachten standpunt – van het World Wildlife Fund (WWF) Guianas over het gebruik van kwik door kleinschalige goudzoekers.

Het WWF Guianas vertoont vanavond, woensdag 13 november 2013, de veel besproken én veelvuldig bekroonde film ‘Amazon Gold’ aan betrokkenen uit de goudindustrie.

De film speelt zich af in Madre de Dios, in het laagland van Peru en legt op schrijnende wijze de gevolgen van goudwinning bloot; zowel sociaal-maatschappelijk als ecologisch. WWF Guianas vertoont hem deze week in alle drie de Guyana’s. Na de film is er een debat tussen relevante stakeholders onderling en met het publiek over of dit scenario in Suriname nog voorkomen kan worden.

WWF Guianas is een van de stakeholders die gehoord wordt met betrekking tot de Minamata Conventie, het internationale VN Kwikverdrag voor uitbanning van kwik.

‘Ons standpunt is helder. Het gebruik van kwik is voor veruit het grootste deel afkomstig uit de kleinschalige goudwinning. De eerste stap voor uitbanning is het tekenen van de Minamata-conventie. Maar ook daarna heeft het land nog een lange weg te gaan.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten