woensdag 9 april 2014

Belastingdienst jaagt op eigenaren skalians

Gedoogbeleid regering om belasting te kunnen innen

Overheid gaat niet over tot verwijderen goudpontons

09-04-2014


Paramaribo - De Belastingdienst is een actie gestart tegen de houders van skalians ofwel goudpontons, de boten die op het water aan goudwinning doen, die weigeren te voldoen aan hun betalingsverplichting. Samen met de douaane en de Commissie Ordening Goudsector (COG) is vandaag, woensdag 9 april 2014, beslag gelegd op enkele vaartuigen, meldt de commissie in een persbericht.

De minster van Financien, Andy Rusland, was in hoogst eigen persoon aanwezig bij de actie van de belastingdienst, de COG en de douane. Twintig belastingambtenaren zijn de komende vier dagen in Snesi Kondre, aan de Marowijnerivier. Het is de eerste stop op zoek naar belastingplichtige skalianhouders, staat in het persbericht.

De actie volgt, nadat eerdere oproepen aan de geregistreerde skalianhouders om belasting te betalen compleet werden genegeerd. Indien een boot wordt gesignaleerd, wordt de eigenaar opgeroepen met het geld over de brug te komen. Tot die tijd blijft het vaartuig in bezit van de politie.

Het is overigens verboden om in open wateren, zoals rivieren en het stuwmeer, goud te winnen. Naast in het innen van belasting zou de overheid moeten overgaan tot het verwijderen van de varende goudpontons en eventueel het in beslag nemen en de eigenaren beboeten.

Lees ook dit interessante artikel over skalians.

Noot:
Dit is echt het toppunt van gedoogbeleid: de regering weet dat het verboden is om in open wateren te mijnen. Met andere woorden: in rivieren en op het stuwmeer mag niet naar goud gezocht worden. Eigenaren van zogenoemde skalians zijn dan ook sowieso strafbaar. Maar, de overheid knijpt een oogje toe enkel en alleen om flinke sommen geld te kunnen laten innen door de Belastingdienst bij de eigenaren van de goudpontons. De Commissie Ordening Goudsector werkt hieraan mee. Dat is geen ordenen van de goudsector, maar de mogelijkheid creëren voor houders van skalians om de wet te overtreden onder toeziend oog van 'Paramaribo'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten