Ruth Wijdenbosch (NPS): 'Het binnenland is al door kwik verziekt. Sluiten die handel'
Al in maart 2013 waarschuwden deskundigen, na metingen, voor de hoge mate van kwikuitstoot in Paramaribo....
22-01-2015 De Surinaamse Krant
De Nationale Assemblee (DNA) is het er over eens dat er duidelijke regels moeten komen voor de goudverwerkingsbedrijven die in Paramaribo gevestigd zijn. Sommige Assembleeleden, zoals DOE-fractieleider Carl Breeveld, voorzitter Jennifer Geerlings-Simons (NDP) en Ruth Wijdenbosch (NPS) willen dat er een totaalverbod komt voor goudverwerkingsbedrijven in de buurt van woonhuizen. Dit bericht de Ware Tijd Online vanavond, donderdag 22 januari 2015.
Goudverwerkingsbedrijven stoten kwik uit dat in de atmosfeer terecht komt en daarmee gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Dit kwam vanmiddag naar voren tijdens de vergadering van DNA. Vicepresident Robert Ameerali erkende dat de regering heeft toegezegd dat er in de stad geen goudverwerkingsbedrijven meer bij zullen komen. 'We hebben alle ministeries instructies gegeven hierover, maar het gaat toch nog niet goed. Als blijkt dat er extra wetgeving nodig is dan komen we weer bij u terug', aldus Ameerali.
Parlementsvoorzitter Geerlings-Simons zei, dat het onderwerp haar zelf raakt, omdat bij haar zoon hoge kwikgehaltes aangetroffen zijn. 'Ik vraag me af of we niet gewoon kunnen stoppen met goudbedrijven in de stad.'
Ook Ruth Wijdenbosch was duidelijk. 'Het binnenland is al verziekt door kwik. En nu de stad ook? Sluiten die handel.'
Melvin Bouva, NDP, ze het belangrijk te vinden dat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) metingen gaat verrichten. 'We kunnen wel zeggen dat er luchtvervuiling is en er gezondheidsproblemen voorkomen, maar laat dat onderbouwd worden met metingen.'
Er zijn echter gegevens bekend over de uitstoot van kwik in Paramaribo. Dat bleek onder andere tijdens een seminar van het NIMOS op 14 maart 2013 waar het thema was 'Minimalisering en voorkomen van kwikgebruik in Suriname'.
De wetenschappers Dennis Wip en Paul Ouboter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname verzorgden presentaties over het kwikgebruik in de kleinschalige mijnbouwindustrie en de schadelijke effecten ervan voor lucht, bodem en water.
Wip deed speciaal voor het seminar metingen in Paramaribo naar het kwikgehalte in de atmosfeer. Daaruit bleek, dat de concentratie van kwik in de atmosfeer vele malen hoger was dan toegestane normen van internationale instituten. De wetenschappers die hun bezorgdheid tijdens het seminar uitten waren van mening dat er beter en gestructureerd onderzoek zou moeten plaatsvinden op verschillende niveaus.
Volgens Wip worden er ‘liever gisteren dan vandaag’ acties ondernomen.
Hij zei dat Paramaribo als kleine stad het zesvoudige aan kwikuitstoot produceert dan een van de meest vervuilde steden in China. ‘Wat we moeten doen, is instanties als arbeidsinspecties gezondheidsinspecteurs en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname laten zorgen voor regelgeving en normen voor de productie en uitstoot van kwik.' Woorden uit maart 2013.... Volgens Wip staan medewerkers in de raffinage én goudsector, maar ook personen die met de activiteiten niets te maken hebben, bloot aan ernstigere gezondheidsgevaren.
Hij zei metingen te hebben gedaan in Paramaribo van tussen de 7.000 tot 8.000 monogram kwikuitstoot per kubieke meter, terwijl de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, World Health Organization) een norm hanteert van 1 microgram of 1.000 monogram per kubieke meter. De wetenschapper verklaarde, dat hierdoor de gezondheid van mens en de vervuiling van het milieu zonder meer onder druk komen te staan. Wip vond het in maart 2013 al dringend tijd dat er eindelijk een milieuwet komt met standaarden, waardoor bedrijven en personen in de mijnbouwindustrie juiste richtlijnen hebben.
Voor meer informatie over kwikonderzoeken in Suriname in het verleden klik hier.
(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)
Noot:
Laten Assembleeleden en vooral Melvin Bouva (NDP) eerst hun huiswerk goed doen, alvorens allerlei opmerkingen te maken over kwikuitstoot door goudverwerkingsbedrijven en metingen. In het verleden zijn diverse metingen verricht door deskundigen. Er is dus voldoende informatie voorhanden die jaren geleden al had moeten leiden tot een totaalverbod op dergelijke bedrijven in Paramaribo.......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten