vrijdag 13 februari 2015

Kwikdeskundige Dennis Wip voelt zich roepende in de woestijn

Metingen tonen buitenproportionele kwikwaarden aan in Paramaribo en op goudvelden


Dennis Wip, natuurkunde docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, voelt zich soms een roepende in de woestijn als het gaat om het tegengaan van kwikgebruik in Suriname. Metingen in de binnenstad en op de goudvelden leveren buitenproportionele waarden aan kwik op, aldus de Ware Tijd Online vandaag, vrijdag 13 februari 2015.

Wip is namens de universiteit jarenlang betrokken bij een internationaal kwikonderzoek voor de Europese organisatie GlobalMercury Observation System (GMOS), gevestigd in Rome, Italië.

Data die hij verzamelt worden daar naartoe gestuurd. Een reguliere meting in de binnenstad en het noorden van Paramaribo zes maanden geleden leverde zorgwekkende resultaten op. De kwikwaarde in de lucht lag vijftienhonderd maal hoger boven de internationaal toegestane norm voor publieke blootstelling (0,02 microgram per kubieke meter). Ook in de goudvelden waren de gemeten waarden buitenproportioneel hoog.

Ondanks het presenteren van deze cijfers aan verschillende lokale instanties die betrokken zijn bij de aanpak van kwikgebruik, stelt Wip onvoldoende beweging in wetgeving en controle te zien.

Het internationaal onderzoek waaraan de Adek meedoet, duurt tot eind 2015. Tot die tijd zal hij de lokale instanties op de hoogte blijven stellen van de ernst van het probleem. 'Attitude en gedragspatronen kun je wijzigen, maar je moet de mensen iets anders aanbieden en draait het allemaal om', aldus Wip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten