woensdag 24 oktober 2018

Franse ambassadeur Joly: 'Recente actie tegen goudwinning in Marowijnerivier was weer op Frans grondgebied'

'Actie met Surinaamse autoriteiten en met toestemming van de Franse Justitie uitgevoerd'

(Bron kaarten: ambassade van Frankrijk)

Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk bevestigt de actie van gisteren tegen illegaal mijnen van goud door Surinamers in de Marowijnerivier aan de Franse zijde. Een en ander heeft zich weer afgespeeld op Frans grondgebied, zegt Joly vanmiddag, woensdag 24 oktober 2018, op Starnieuws. 

Hij herhaalt, dat de Fransen rechtmatig hebben gehandeld en heeft een kaart overhandigd met de locatie, nabij Singa Téteï Soula/Singatité sula in de Marowijnerivier. De motoren zijn een groene stip en de rode stip geeft de Franse helikopters aan die zijn ingezet bij de actie.


Volgens informatie was er dit keer geen scalian. Er werd rechtstreeks in de rivier naar goud gemijnd.

Eerst werd gekeken naar de optie om de motoren in beslag te nemen, maar enkele personen zaten erop. De Fransen wilden geen geweld tegen hen gebruiken en wachtten op versterking, geeft de ambassadeur aan.

'Toen men de helikopters zag verliet men zelf de plek. We hebben de motoren geneutraliseerd, daar wij die niet konden verplaatsen en bang waren dat die eventueel in de avonduren opgehaald zouden worden.'

Deze actie is net als de vorige keer samen met Surinaamse autoriteiten en met toestemming van de Franse Justitie uitgevoerd. De manschappen hebben gewerkt met GPS en officiële kaarten. Vorige maand werd tijdens een reguliere gezamenlijke patrouille ook al gehandeld in de strijd tegen illegale activiteiten. Het gezamenlijke justitieel onderzoek in deze zaak is nog gaande, zegt Joly.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten