donderdag 25 oktober 2018

Franse ambassadeur: 'Vernietiging materieel goudzoekers te Grand Santi was op Frans grondgebied'

Frankrijk volhardt in haar standpunt dat correct is gehandeld

'(...) Ze bleven doof voor bevelen Franse soldaten en gendarmes die hen herhaaldelijk eraan herinnerden, dat de materialen zich op Frans grondgebied bevonden (...)'


De Franse ambassadeur heeft vandaag, donderdag 25 oktober 2018, in een persbericht meer informatie verstrekt over de vernietiging van machines van Surinaamse goudzoekers dinsdag in het gebied van Grand Santi. Terwijl de bevolking in het gebied en goudzoekers aangeven, dat het om Surinaams grondgebied gaat, stellen de Fransen dat op basis van de GPS, om Frans territoir gaat.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt dat de regering duidelijkheid moet brengen, zoo  bericht Starnieuws.


Toen vorige maand bezittingen van een Surinamer in brand werden gestoken, is aan de regering gevraagd om het verdrag met de Fransen inzake grenscontroles op te schorten, totdat er duidelijkheid is over de grenslijn.

'Op 23 oktober rond 10:00 uur, heeft een gezamenlijke patrouille van mobiele gendarmes (politieagenten) en FAG-militairen (9e RIMa), vergezeld door Surinaams leger en politie, op een missie in het kader van Operatie HARPIE, materiaal ontdekt dat wordt gebruikt door illegale gouddelvers', zegt de ambassade in een persbericht. Dit materiaal is ontdekt in het gebied van Grand Santi.

'Dankzij de GPS bevestigt de patrouille, dat de plaats van ontdekking zich bevindt op het grondgebied van de Franse republiek. Gezien de onmogelijkheid om de machines te verplaatsen, werd de neutralisatie ter plaatse georganiseerd in overeenstemming met de permanente instructies van de officier van justitie van Cayenne. Enkele minuten na deze ontdekking presenteerden vier Surinaamse burgers zich als de eigenaren van de motoren en wilden zij voorkomen dat het leger de motoren onbruikbaar maakte. Binnen enkele uren werden ze vergezeld door een twintigtal van hun landgenoten en trachtten zij de Franse militairen te hinderen bij het onbruikbaar maken van de machines. Daartoe omringden ze deze machines en zaten erop in een houding van passieve oppositie', aldus de Franse ambassade.

'Ze bleven doof voor de bevelen van de Franse soldaten en gendarmes die hen herhaaldelijk eraan herinnerden, dat deze materialen zich op het Franse grondgebied bevonden en dat ze de uitvoering van een besluit van de Franse gerechtelijke autoriteit met betrekking tot de bestrijding van illegale goudwinning verhinderden', staat in het persbericht.

'Geconfronteerd met het gedrag van de Surinaamse onderdanen, besloot de prefect van de regio Guyane versterking te vragen en zijn militairen van de GIGN-afdeling van Cayenne, acht gendarmes van het squadron 16/6 van Orange gestationeerd in Grand Santi, vergezeld van twee gerechtelijke politieambtenaren per helikopter Puma van de FAG, uitgerukt. De diplomatieke autoriteiten zijn terstond op de hoogte gebracht en evenzo geïnformeerd over de voortgang van de operatie. Bij hun aankomst trokken de Surinaamse tegenstanders weg en keerden per korjaal terug naar hun land. De verdere neutralisatie van de machines werd onmiddellijk gestart', zegt de ambassadeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten