zondag 22 december 2019

Vermoedelijke leider Braziliaanse roversbende binnenland gearresteerd

Korpschef Roberto Prade bevestigt de aanhouding


Tijdens een gezamenlijke operatie van militairen en politieagenten in het binnenland is een man aangehouden die vermoedelijk lid is van de Braziliaanse bende die recentelijk enkele berovingen in het achterland in Oost-Suriname heeft gepleegd. Korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname bevestigt de aanhouding zaterdag 21 december 2019 in de Ware Tijd. 

'Het gaat om één arrestatie die vrijdag heeft plaatsgevonden', zegt de korpschef. Bij de aanhouding is zeker één zwaar vuurwapen met patronen in beslag genomen. Dit bevestigt een andere hooggeplaatste functionaris in de justitiële keten. Het vermoeden is groot, dat de aangehouden man de bendeleider is.

'Deze aanhouding is in het kader van de operaties die wij enkele weken terug hebben aangegeven te ondernemen. Inderdaad is er een aanhouding verricht. In verband met het onderzoek wil ik geen informatie geven om wie het allemaal gaat. Dit om te voorkomen dat andere tactieken door de criminelen worden uitgewerkt', aldus de functionaris.

De verdachte is inmiddels naar Paramaribo overgebracht. Het onderzoek wordt verricht door rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten.

Volgens geruchten waren er tijdens de operatie doden gevallen aan de kant van de roversbende, maar dat schijnt niet te kloppen. Het is nog onduidelijk waar de man is aangehouden. Naar verluidt zou de verdachte zich naar een winkel hebben begeven waar omstanders hem herkenden als een van de rovers. Zij speelden de informatie door aan securityguards van een daar opererend bedrijf die hem vervolgens hebben overmeesterd en overgedragen aan de opsporingsdiensten in het gebied.

De afgelopen maanden werden de goudvelden in het Lawagebied geteisterd door een Braziliaanse roversbende. Begin november vielen op een goudconcessie nabij het dorp Akontu drie doden. Onder hen was een militair, die volgens mensen uit het gebied als securityguard in dienst was van de concessionaris. Volgens de autoriteiten was de man, een lid van de Counter Terrorism Unit, in het gebied om inlichtingen te verzamelen. De rovers, vermoedelijk acht Braziliaanse mannen, hebben tijdens de overval ernstige vernielingen aangericht en zouden enige tijd vrouwen en kinderen hebben gegijzeld. Zij staken onder meer graafmachines in brand.

Drie weken later was het weer raak. De goudconcessie van ABOP-Assembleelid Ronnie Brunswijk te Mama N'dyuka was het doelwit. Twee mannen, werknemers van Brunswijk, werden daarbij doodgeschoten. Verschillende eenheden van de politie met ondersteuning van militairen werden toen naar het gebied gestuurd om de daders op te sporen en aan te houden.

vrijdag 6 december 2019

Kleinschalige goudzoekers Colombia maken nu deel uit van traceerbare wereldwijde supply chain

Zo'n 500 goudzoekers, 'barequeros', in El Chocó kunnen hun werkmethoden verbeteren


Een groep internationale organisaties, geleid door het Better Gold Initiative (BGI) in Zwitserland, heeft hun verantwoorde mijnbouwinitiatief uitgebreid tot honderden ambachtelijke goudzoekers in El Chocó, Colombia, die nu deel uitmaken van een volledig traceerbare en verantwoordelijke internationale supply chain. 

Ongeveer 500 lokale goudzoekers of 'barequeros' hebben geprofiteerd van het initiatief, met als doel hun werkmethoden te verbeteren in een van de armste regio's van het Zuid-Amerikaanse land, nog steeds getroffen door interne conflicten.

Het programma elimineert ook kinderarbeid en zorgt voor goede milieupraktijken.

Anders dan BGI, een publiek partnerschap tussen de Swiss Better Gold Association (SBGA) en het Zwitserse Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO), omvat het programma belangrijke actoren in de goudsector, zoals de Colombiaanse internationale goudhandel Anexpo, de Colombiaanse organisatie Atabaque, edelmetalen raffinaderij Valcambi en luxe horloge en sieraden Maison Chopard.



Het proces begint met ambachtelijke goudzoekers die onderworpen zijn aan strikte due diligence voordat ze hun goud aan Anexpo kunnen verkopen. Het metaal wordt vervolgens verzonden naar Zwitserland, waar Valcambi het verfijnt en Chopard het gebruikt bij het maken van zijn luxe producten.

Het systeem zorgt ervoor dat de barequeros niet alleen een concurrerende prijs van 70 cent per gram ontvangen om opnieuw te investeren in het verbeteren van hun leef- en werkomstandigheden, vertelde een woordvoerder van Valcambi aan Mining.com. Het stelt hen ook in staat om de exacte bestemming van hun goud te kennen.

In El Chocó, de op een na grootste goudproducerende regio van Colombia, is ambachtelijke goudwinning een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de bevolking van overwegend Afro-Colombianen. De barequeros, waarvan 46% vrouwen zijn, gebruiken lokale traditionele alluviale winningstechnieken met handapparatuur zoals sluizen en panning. Er wordt geen kwik toegepast om de biodiversiteit van de regio te beschermen, een van de meest unieke ter wereld.

Om legaal te worden geregistreerd, moeten ambachtelijke goudzoekers een speciale vergunning verkrijgen waarmee ze handmatig 420 gram edelmetaal per jaar kunnen produceren en verkopen.

'Ambachtelijke voorouderlijke alluviale goudzoekers in El Chocó hebben geen toegang tot effectieve mechanismen en middelen om hun werkomstandigheden te verbeteren, waardoor barrières ontstaan ​​voor hun vermogen om te voldoen aan formele en internationale marktvereisten', zegt Nils Krauer, regionaal adviseur van BGI.

(Suriname Mirror/Mining.com)

zaterdag 30 november 2019

School in Lawagebied dicht vanwege recente overvallen door Braziliaanse bende

Bootsman zou zijn aangehouden die de bende zou hebben vervoerd


Al geruime tijd wordt het binnenland, met name het Lawagebied, geteisterd door een Braziliaanse bende, die daar heer en meester lijkt te zijn, aldus vrijdag 29 november 2019 De West. De bende valt onder andere goudvelden en dorpen aan en schroomt niet om vuurwapengeweld te gebruiken. Recentelijk werden twee overvallen gepleegd, waarbij vier personen het leven lieten. 

Na de overvallen deden geruchten de ronde, dat de bende 40 tot 50 mensen zou hebben gegijzeld. De districtscommissaris van Sipaliwini, August Bado, ontkent dit.

'Ik heb geen melding gekregen over gijzelingen in het gebied. Wat er wel is waargenomen, zijn schoten die zouden zijn gelost dichtbij de plek waar recentelijk twee mensen werden doodgeschoten door een Braziliaanse criminele bende. De mensen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen en hebben besloten de school in dat gebied gesloten te houden.'

Volgens Bodo is een bootsman aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij zou naar zeggen van de bewoners, de bende hebben vervoerd.

Korpschef Roberto Prade, gaf gisteren in de Ware Tijd aan, dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de ontstane situatie, omdat zij hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dit zou volgens Prade de reden zijn dat het werk van de politie wordt bemoeilijkt.

Een team van het Nationaal Leger (NL) en de politie is volgens Bado gearriveerd in het gebied om de veiligheid te garanderen en de bende op te sporen. 'Het gaat om een uitgestrekt gebied, dus de manschappen van het leger die aanwezig waren, konden de veiligheid niet garanderen. Intussen is een militaire post die zich in dat gebied bevindt, versterkt en is een ander deel van de manschappen samen met de plaatselijke bewoners de bossen ingegaan om deze bende te arresteren en over te dragen.'

Volgens Bado zijn leerkrachten naar een centrale locatie gebracht. 'De mensen voelden zich bedreigd, dus we moesten ervoor zorgen dat een ieder zo dichtbij mogelijk elkaar is', aldus Bado.

vrijdag 29 november 2019

Niet weer een overval in Mama Ndyuka-gebied

'Militairen en politieagenten opereren nu in het gebied'


Er blijkt woensdag geen overval te zijn gepleegd in het Mama Ndyuka-gebied. Beweringen dat Brazilianen weer hebben toegeslagen nabij Gaanda en zeker vijftig personen hebben gegijzeld berusten niet op waarheid. Dat stelt politie korpschef Roberto Prade vandaag, vrijdag 29 november 2019, in de Ware Tijd. 

Gisteren gingen diverse audioberichten rond via social media waarin alarm wordt geslagen over een vermeende gewapende beroving die woensdagavond zou zijn gepleegd.

Prade zegt de voice notes ook te hebben beluisterd, maar dat geen enkele dienst heeft bevestigd dat er daadwerkelijk een nieuwe beroving heeft plaatsgevonden. Naderhand verklaarden ook bewoners van het gebied, dat er zich geen nieuwe incidenten hebben voorgedaan.

Wel zijn er schoten in de omgeving van Gaanda gehoord, maar het zou naar verluidt gaan om schoten die door jagers zijn gelost.

Prade zegt verder, dat militairen en politieagenten in het gebied opereren om de daders van de gewelddadige berovingen van de afgelopen periode in het gebied op te sporen en aan te houden.

Bij twee afzonderlijke roofovervallen zijn zeker vier personen doodgeschoten door een Braziliaanse roversbende. Onder de doden was een militair, lid van de Counter Terrorism Unit.

woensdag 27 november 2019

Brunswijk: 'Schoten gehoord omgeving Gaanda'

'Ik heb nog geen toegezegde versterking gezien in het gebied'


Ondernemer en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zegt woensdagmiddag 27 november 2019 op Starnieuws, dat 's middags schoten zijn gehoord zo'n vijf kilometer van de plek waar twee goudzoekers dood zijn geschoten door een Braziliaanse bende. Op 23 november zijn mensen bij een bar bij het plaatsje Gaanda in Sipaliwini overvallen en gegijzeld. 

President Desi Bouterse beloofde hierop, dat het overheidsgezag hersteld wordt in het gebied. Brunswijk merkt op, dat hij nog geen versterking heeft gezien in het gebied.

'Ik heb alles tot nu toe gedaan en ervoor gezorgd dat de politie in het gebied kon gaan. Ik heb helikopters hiervoor ingezet. Het gezag in het gebied is nog niet hersteld', zegt Brunswijk.

De mensen van zijn concessie te Mama Ndjuka heeft Brunswijk op het hart gedrukt om de basis niet te verlaten om poolshoogte te gaan nemen. Brunswijk heeft de veiligheid op zijn concessie verder opgevoerd.

De ondernemer stelt, dat de situatie behoorlijk aan het escaleren is. Hij hoopt niet dat de situatie te Papatam zich zal herhalen in Sipaliwini.

Braziliaanse bendes gaan zodanig te keer dat mensen bang zijn in de dorpen en op goudvelden. Brunswijk voert aan dat militairen naar het gebied moeten worden gestuurd om te zorgen dat orde en rust terugkeert. Hij hoopt niet dat er weer levens te betreuren zullen zijn.

dinsdag 26 november 2019

Braziliaans koppel aangehouden verdacht van betrokkenheid overval te Mama Ndjuka

Braziliaanse overvallers leken opvallend mild met koppel om te gaan


Een Braziliaans koppel is gisteren door beveiligers van  goudconcessiehouder Ronnie Brunswijk in het Mama Ndjuka gebied in Sipaliwini aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht bij de roofoverval van zaterdag met twee doden als gevolg, hand- en spandiensten te hebben geleverd aan de Braziliaanse bende die de beroving heeft gepleegd, zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 26 november 2019.

De beroving en gijzeling van een groep mensen vond bij een bar plaats die bekend staat als Gaanda. Volgens ooggetuigen en enkele slachtoffers van deze beroving, is de Braziliaanse roversbende verdacht mild omgegaan met de Braziliaanse man.

Tijdens een schermutseling als gevolg van de beroving, moest de man zelfs een machinegeweer, dat de rovers in beslag hadden genomen, houden. Ook tijdens de gijzeling van enkele mensen bij de bar, waar het drama zich voltrok, was sprake van een normale communicatie tussen de man en de rovers.

Na de overval waren de man en zijn vrouw nergens te bespeuren. Na speurwerk van de beveiliging van Brunswijk is het koppel staande gehouden. De verdachten zijn overgedragen aan de politie. De man en vrouw zijn in verzekering gesteld.

Er is een klopjacht geopend in dit gebied om de rovers op te sporen en hen aan te houden.

zondag 24 november 2019

Twee doden bij overval Braziliaanse bende op concessie van Ronnie Brunswijk bij een bar bij Gaanda

'Hoog tijd dat het zuidoosten verlost wordt van reeks gewapende overvallen'


Er zijn twee doden gevallen bij een gewelddadige overval door een Braziliaanse bende zaterdagavond te Mama Ndjuka in het district Sipaliwini op een concessie van ondernemer Ronnie Brunswijk, bij een bar bij het plaatsje Gaanda. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 24 november 2019.

Rond half acht 's avonds had een groep mensen zich verzameld bij een bar om te kijken naar een voetbalwedstrijd. De mensen werden verrast door de zwaar bewapende roversbende. De criminelen hielden iedereen onder schot. Zij werden beroofd en de bar is geplunderd. Tijdens het verzet werd een goudwerker bekend, als Bailo, dodelijk geraakt.

Daarna hebben de zwaar gewapende rovers de mensen gegijzeld en in een truck overgebracht naar een afgelegen gebied.

De beveiliging van een andere concessie van Brunswijk verleende assistentie. Dit was rond drie uur vanochtend. De gegijzelden werden als schild gebruikt, wat hun bevrijding bemoeilijkte. Bij het vuurgevecht dat hierop volgde, werd een andere beveiliger, bekend als Boys, dodelijk geraakt.

Het gelukte de beveiliging van Brunswijk om de overige gegijzelden te bevrijden.

De autoriteiten in Paramaribo zijn op de hoogte gebracht van dit drama. Ook is deze gewelddadige beroving bevestigd door Brunswijk. Hij is erg terneergeslagen na dit gebeuren en vindt dat het hoog tijd is dat het zuid-oosten van Suriname verlost wordt van de reeks gewapende overvallen.

zaterdag 2 november 2019

Lid CTU dodelijk geraakt door kogels afgevuurd door Braziliaanse roversbende te Benzdorp

Overvallers zouden vanuit Jaw Pasi bij grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht zaterdagmiddag 2 november 2019, dat een lid van de Counter Terrorism Unit (CTU) vrijda dodelijk is geraakt door kogels afgevuurd door een Braziliaanse roversbende te Benzdorp. De overvallers zouden vanuit Jaw Pasi in de omgeving van de grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen, en een verrassingsaanval hebben geopend. 

Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), bevestigt een en ander. Ze zegt dat er geschoten is bij een kamp waar een militair bezig was met het verzamelen van informatie voor de dienst. Deze militair, lid van de CTU, werd dodelijk geraakt toen de Braziliaanse rovers al schietend het kamp aanvielen.

De DNV-directrice spreekt van een verrassingsaanval. Ze kan berichten dat drie goudzoekers - een Surinamer en twee Brazilianen - zouden zijn omgekomen, niet bevestigen. Ook dat een vrouw tot de slachtoffers zou behoren, staat volgens haar nog niet vast.

'We wachten op de lijst van gewonden. Wat we wel weten is, dat er een stoffelijk overschot binnenkomt van een van onze mensen', aldus Veira, die aangeeft verder slechts van gewonden op de hoogte te zijn.

Een team bestaande uit leden van het DNV, politie en leger bevindt zich momenteel in het gebied en de opsporingswerkzaamheden zijn in volle gang.

Vanwege de vele berovingen in de afgelopen periode bevonden het slachtoffer en andere functionarissen zich in het gebied voor het vergaren van informatie. Volgens de DNV-functionaris wordt nu gewacht op de manschappen die naar het gebied zijn getrokken. Zodra de officiële informatie binnen is, zal het DNV die delen met de samenleving.

Lid CTU dodelijk geraakt door kogels afgevuurd door Braziliaanse roversbende te Benzdorp

Overvallers zouden vanuit Jaw Pasi bij grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht zaterdagmiddag 2 november 2019, dat een lid van de Counter Terrorism Unit (CTU) vrijda dodelijk is geraakt door kogels afgevuurd door een Braziliaanse roversbende te Benzdorp. De overvallers zouden vanuit Jaw Pasi in de omgeving van de grens met Frans-Guyana naar Suriname zijn gekomen, en een verrassingsaanval hebben geopend. 

Danielle Veira, directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), bevestigt een en ander. Ze zegt dat er geschoten is bij een kamp waar een militair bezig was met het verzamelen van informatie voor de dienst. Deze militair, lid van de CTU, werd dodelijk geraakt toen de Braziliaanse rovers al schietend het kamp aanvielen.

De DNV-directrice spreekt van een verrassingsaanval. Ze kan berichten dat drie goudzoekers - een Surinamer en twee Brazilianen - zouden zijn omgekomen, niet bevestigen. Ook dat een vrouw tot de slachtoffers zou behoren, staat volgens haar nog niet vast.

'We wachten op de lijst van gewonden. Wat we wel weten is, dat er een stoffelijk overschot binnenkomt van een van onze mensen', aldus Veira, die aangeeft verder slechts van gewonden op de hoogte te zijn.

Een team bestaande uit leden van het DNV, politie en leger bevindt zich momenteel in het gebied en de opsporingswerkzaamheden zijn in volle gang.

Vanwege de vele berovingen in de afgelopen periode bevonden het slachtoffer en andere functionarissen zich in het gebied voor het vergaren van informatie. Volgens de DNV-functionaris wordt nu gewacht op de manschappen die naar het gebied zijn getrokken. Zodra de officiële informatie binnen is, zal het DNV die delen met de samenleving.

Mogelijk vijf doden bij overval door zwaar bewapende Brazilianen op goudzoekerskamp Serafin

Bende maakt gebruik van machinegeweren - Onder slachtoffers zou militair zijn


Bij een roofoverval op een goudzoekerskamp zijn gisteren doden gevallen. Volgens Waterkant.net vandaag, zaterdag 2 november 2019, gaat het om een overval door een zwaar bewapende groep Brazilianen op het goudveld Serafin nabij de Lawarivier. 

Onder de slachtoffers zou zich een militair bevinden.

Margaretha Malontie, deken van districtscommissarissen, geeft tegenover de nieuwssite Suriname Herald te kennen, dat het gaat om een zwaar bewapende roversbende die het gebied momenteel heel onveilig maakt.

Malontie zegt dat er een militaire post in het gebied is, maar ze weet niet of de militairen opgewassen zijn tegen de bende, omdat het gaat om een bende die gebruikmaakt van machinegeweren.

Verschillende bronnen spreken van minstens vijf slachtoffers, aldus de Ware Tijd, De meeste doden zouden Braziliaanse goudzoekers zijn.
Ook zijn er zwaargewonden te betreuren.

Het drama voltrok zich nabij het dorp Akontu.

De vermoedelijk acht Braziliaanse overvallers hebben ernstige vernielingen aangericht en zouden enige tijd vrouwen en kinderen hebben gegijzeld. Onder andere graafmachines werden in brand gestoken. Volgens de bewoners van het gebied zijn overvallen de laatste maanden schering en inslag.

vrijdag 1 november 2019

Politie en leger verwijderen met traangas grote groep illegale goudzoekers uit Rosebel concessiegebied

Tien goudzoekers in zuidelijke Mayo-Pit gearresteerd

 


De Surinaamse politie en het leger hebben woensdagavond een grote groep illegale goudzoekers die de zuidelijke Mayo-Pit plunderen met traangas verdreven uit het gebied. Dat bericht vandaag, vrijdag 1 november 2019, Waterkant.net.

Daarnaast zijn tien personen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een woordvoerder van het Korps Politie Suriname die het resultaat van de actie bevestigt, zegt dat er is opgetreden tegen de mannen nadat zij tijdens surveillance gesignaleerd zijn. Het zou gaan van een groep van ongeveer 40 personen.

De politie van Regio Midden is momenteel met een aantal politieleden van verschillende eenheden en manschappen van het Nationaal Leger in het gebied om de rust te garanderen tussen Rosebel Gold Mines/IAmGold en de illegale goudzoekers.

Rosebel Gold Mines/IAmGold had begin oktober uit veiligheidsredenen de operaties in de zuidelijke putten (Mayo en Royal Hill) stopgezet. Dit nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf in Suriname was binnengedrongen, ondanks dat het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

donderdag 24 oktober 2019

Weer illegale goudzoekers aangehouden in Rosebel's Royal Hill-Pit


Goudzoekers blijven concessiegebied Rosebel illegaal binnendringen

Agenten en militairen met stenen bekogeld


De politie heeft gistermiddag weer vier illegale goudzoekers die zich bevonden in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/ IAmGold, in de Royal Hill-Pit, aangehouden, aldus vandaag, donderdag 24 oktober 2019, Waterkant.net

De verdachten - J.T. ( 23 ), S.R. ( 47 ), O.L.( 45) en J.J.( 24) - zijn overgebracht en overgedragen aan politiebureau Brownsweg voor verder tegen hun in te stellen onderzoek.

De politie had dinsdag ook al drie mannen aangehouden nadat zij betrapt waren met illegale goudwinningsactiviteiten in de Royal Hill-Pit.

Rosebel Gold Mines/IAmGold had begin oktober uit veiligheidsredenen weer de Royal Hill operaties stopgezet, nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf was binnengedrongen, ondanks dat het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

Het bedrijf heeft na zo'n twee weken de mijnactiviteiten weer hervat en werkt nu om de volledige productie weer op gang te brengen.

Vanochtend werden surveillance eenheid bestaande uit politie- en militaire ambtenaren hoogstwaarschijnlijk door illegale goudzoekers met stenen bekogeld in de Royal Hill- Pit. Daarbij heeft een militair een barstwond opgelopen aan zijn hoofd.

In de nachtelijke uren houdt men zich schuil in de mijn om vanuit het donker de surveillerende eenheden te bekogelen met stenen.
De verdachte(n) zullen ter aanhouding worden opgespoord, zo meldt het Korps Politie Suriname.

dinsdag 22 oktober 2019

Drie illegale goudzoekers aangehouden in concessiegebied IAmGold

Gereedschappen goudzoekers zijn in beslag genomen


Een surveillerende politie-eenheid heeft vanochtend, dinsdag 22 oktober 2019, drie goudzoekers aangehouden in het concessiegebied van de Canadese multinational IAmGold, in de 'Royal Hill Pit', zo meldt het Korps Politie Suriname.

De aangehouden mannen zijn de 26 jarige I.L. de 33 jarige N.S. en de 26 jarige S.D. Deze drie mannen zijn aangehouden, omdat zij bezig waren met illegale goudwinningsactiviteiten in de mijn.

Gereedschappen die zij bij zich hadden zijn in beslag genomen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn de drie mannen, door de politie van Brokopondo, in verzekering gesteld.

maandag 14 oktober 2019

Vijf illegale goudzoekers opgepakt in Grassalco-goudmijn bij Maripaston

Vier porknokkers weten aan aanhouding te ontkomen


Het Korps Politie Suriname bericht zondag 13 oktober 2019, dat E.R. (46), R.M.(30), L.P.( 33) en de tieners J.T (15) en D.M.(16) door bewakers en militairen in de mijn van Grassalco in de omgeving van Maripaston zijn aangehouden. Er werd op hen aangetroffen ruw goud, een waterpomp met bij behorende accessoires en een bromfiets. De mannen en de spullen zijn overgedragen aan de politie van Zanderij. 

De bewakers van Grassalco hadden op 5 oktober ongeveer negen mannen betrapt die bezig waren te werken in de mijn, zonder daarvoor toestemming te hebben verkregen. Met assistentie van de militairen gingen zij over tot de aanhouding van de mannen.

Het gelukte de bewakers en de militairen om vijf mannen aan te houden. Vier anderen zijn gevlucht.

Na gepleegde afstemming met het Openbaar Ministerie zijn E.R., R.M en L.P. voor overtreding van de Wet Economische Delicten in verzekering gesteld, terwijl de twee jeugdige verdachten J.T. en D.M. na verhoor zijn heengezonden.

Rosebel Gold Mines hervat werkzaamheden in de zuidelijke mijnen

Onbekend hoe in toekomst veiligheid op lange termijn wordt gewaarborgd


Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft de werkzaamheden in de zuidelijke mijnen hervat, nadat woensdag een gewapende eenheid weer illegale porknokkers uit het gebied had verwijderd. De Canadese multinational besloot twee weken geleden werknemers en materiaal terug te trekken uit de mijnen, nadat ongeveer veertig illegalen zich wederom in de mijn hadden gevestigd. Uit veiligheidsoverwegingen besloot het bedrijf zijn activiteiten in het gebied wederom stop te zetten, nauwelijks tien dagen nadat het werk was hervat. 

'Er zijn weer werknemers in de mijn en we zijn bezig voorzichtig de productie weer op te pakken', bevestigt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag, maandag 14 oktober 2019, op Starnieuws.

Het streven is nog steeds om tegen eind deze maand, een maand nadat in eerste instantie de werkzaamheden waren opgestart, weer op volle productie te zijn. 'In het plan van weer opstarten is er rekening gehouden met eventuele interrupties', zegt Read. Hij benadrukt dat er goede gesprekken zijn geweest met de overheid over de veiligheid in het gebied. 'Dus zijn we voorzichtig optimistisch dat het productieproces gestaag weer op gang komt.'

Read betreurt het, dat de bedrijfsactiviteiten de afgelopen periode niet continu voortgang konden vinden. Eerder hadden ook minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en president Desi Bouterse gejammerd over de nieuwe invasie van illegalen in de mijn. Beiden stellen dat er enorme inspanningen zijn geweest om het productieproces weer op gang te krijgen. Er zijn gesprekken gevoerd met alle partijen die in het gebied opereren. Het staatshoofd wees op de verliezen voor niet alleen het bedrijf, maar ook de Staat die door de verminderde productie minder inkomsten krijgt.

Het is vooralsnog onbekend hoe in de toekomst de veiligheid op langere termijn zal worden gewaarborgd.

Rosebel Gold Mines heeft na de onlusten van 28 juli, waarbij een porknokker werd doodgeschoten, bijkans een maand stilgelegen. Het werkproces was nauwelijks tien dagen oud, toen in de zuidelijke putten weer illegalen bleken te zijn.

zaterdag 12 oktober 2019

Inheemse gemeenschappen Frans-Guyana hekelen illegale goudsector in Suriname

'Franse militairen zouden harder mogen optreden tegen bandeloze situatie op en bij  Marowijnerivier'


De in stamverband levende gemeenschappen in Frans-Guyana hebben genoeg van de illegale goudsector in Suriname dat hen tot last is. De Marowijnerivier, die de twee landen van elkaar scheidt, vormt het centrum van alle ellende en problemen. Terwijl aan de Franse kant van de rivier hard wordt opgetreden tegen scalians en andere illegale goudzoekers, is aan de Surinaamse kant een bruisende informele sector met zeer geavanceerde goudzoekende pontons die de rivier vertroebelen en vervuilen, aldus UnitedNews vrijdag 11 oktober 2019, dat zich baseert op een artikel van woensdag van Guyane 1/FranceTV.


Ook wagen de aan de Surinaamse kant actieve illegalen het dikwijls om ook op Frans grondgebied hun activiteiten te ontplooien. De Franse dorpsgemeenschappen hebben hiervan last en vragen aan het districtsbestuur van Frankrijk om een hardere aanpak.

Ook zijn zij niet te spreken over de lakse houding vanuit de Surinaamse regering om op te treden tegen de chaotische situatie in de kleinschalige goudsector.

Tijdens de zevende plenaire vergadering van de Grand Conseil Coutumier (GCC) in Frans-Guyana is zelfs het voorstel gedaan om internationale stappen tegen Suriname en Brazilië te ondernemen, omdat er vanuit deze landen te weinig wordt gedaan om het milieu te beschermen tegen onverantwoordelijke goudzoekers.

'We hebben vernomen dat Frankrijk de eigenaar van een Surinaamse boot, dat vernietigd werd, heeft vergoed. Dit is absurd!' zegt Christophe Pierre, ondervoorzitter van de GCC. 'Wie vergoedt ons dan voor de vernietiging van onze rivieren en kreken en het ziek worden van onze kinderen?'

Hoewel er vanuit de Surinaamse kant dikwijls is geklaagd over de harde aanpak van de Franse grenscontrole is er volgens Pierre juist sprake van een slappe houding. Naar zijn inziens mogen de Franse militairen zelfs harder optreden tegen de bandeloze situatie op en nabij de Marowijnerivier.

De GCC onderkent echter ook, dat er een vraagstuk omtrent de grenslijn op de Marowijnerivier in behandeling is tussen de regeringen van Suriname en Frankrijk. De Raad kijkt uit naar een spoedige oplossing, zodat er meer ordening komt in het grensgebied.

(Suriname Mirror/Guyane 1/FranceTV/UnitedNews)

vrijdag 11 oktober 2019

Politie en leger verwijderen veertig illegale goudzoekers uit Royal Hill Pit van Rosebel

Eén persoon aangehouden en in verzekering gesteld...


Waterkant.net meldt vandaag, vrijdag 11 oktober 2019, dat 40 illegale goudzoekers die de Royal Hill Pit plunderen, woensdag zijn verwijderd uit het gebied door de Surinaamse politie en het leger. Daarnaast is één persoon aangehouden en in verzekering gesteld. 

Hoofdinspecteur Ulrich Tjin Liep Shie, regiocommandant Midden-Suriname van het Korps Politie Suriname bevestigt het resultaat van de actie.

De politie van Regio Midden is momenteel met een groot aantal agenten van verschillende eenheden en manschappen van het Nationaal Leger in het gebied om de rust terug te brengen. Tjin Liep Shie laat weten, dat gisteren het gebied weer rustig was.

De actie volgt nadat Rosebel Gold Mines/IAmGold op 2 oktober uit veiligheidsredenen weer de Royal Hill operaties had stopgezet, nadat weer een grote groep illegale goudzoekers het concessiegebied van het bedrijf was binnengedrongen, ondanks dat het niemand is toegestaan om zich daar te begeven.

Rosebel heeft de zuidelijke mijnen tot nader orde gesloten en alle personeel en materieel uit het gebied weggehaald. De mijnactiviteiten waren 28 juli ook al stopgezet, nadat ernstige rellen waren uitgebroken waarbij een illegale goudzoeker werd doodgeschoten door de politie.

Bouterse: 'Situatie bij Rosebel betekent grote verliezen voor bedrijf en Suriname'

'Het is nu jammer dat alles in het water valt, maar, we geven niet op'


President Desi Bouterse vindt het erg, dat de situatie bij Rosebel Gold Mines/IAmGold weer uit de hand is gelopen, nadat zaken in rustig vaarwater terecht waren gekomen. 'Het is nu jammer dat alles in het water valt. Het betekent grote verliezen voor het bedrijf en de staat Suriname. Maar, we geven niet op', zegt het staatshoofd donderdag 10 oktober 2019 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

Er is maandenlang in stilte onderhandeld met betrokkenen om ervoor te zorgen dat de bedrijfsactiviteiten weer opgestart konden worden en ook bewoners van omliggende dorpen de gelegenheid konden krijgen aan goudwinning te doen.

Vorige week was de Canadese goudmaatschappij genoodzaakt haar activiteiten in de zuidelijke putten Mayo en Royal Hill op te schorten. Dit gebeurde tien dagen nadat het werk wederom was opgestart sedert de stopzetting in juli toen er bij ongeregeldheden een porknokker was doodgeschoten. Het bedrijf kreeg te maken met een invasie van illegale mijnwerkers bij de zuidelijke pitten, waar werkzaamheden werden verricht.

Bouterse zegt, dat er zeker een maand met een team onder de radar is gewerkt aan het oplossen van de situatie na het incident in juli. Onder meer de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen alsook kapiteins van omliggende dorpen zijn ter zake bij elkaar gekomen. Er zijn hierbij gesprekken gevoerd met vrouwen en jongeren van omliggende dorpen, ondernemers, het oude en het nieuwe team van goudzoekersorganisatie Makamboa te Nieuw Koffiekamp en het traditioneel gezag van de dorpen.

'We hadden een beeld van wat er moest gebeuren', zegt de president, die aangeeft dat er heel uitvoerig is gesproken en uit deze gesprekken plannen zijn gerold.

IAmGold toonde zich ook bereid deze plannen te financieren. Al met al is er samen met de lokale gemeenschap gewerkt aan een oplossing, waarbij vooral betreffende het vraagstuk van werkgelegenheid voor de dorpelingen, voorstellen zijn gedaan. Voor wat betreft het opstarten van de activiteiten door de Canadese multinational, was ook in samenspraak met de lokale bevolking besloten dat er veiligheidspersoneel rond de putten geplaatst zou worden.

vrijdag 4 oktober 2019

Minister Akiemboto niet blij met wèèr illegale goudzoekers in Rosebel's Royal Hill Pit

Rosebel/IAmGold zet weer werkzaamheden stop

'Dit is een enorme set-back op de progressie die gemaakt werd, nadat de werkzaamheden eerder stopgezet waren'


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, vrijdag 4 oktober 2019, op Starnieuws dat met Rosebel Gold Mines/IAmGold afgestemd wordt over hoe de situatie bij Royal Hill aangepakt moet worden. Doordat er weer illegale porknokkers ter plekke aanwezig zijn, is de goudonderneming genoodzaakt om de werkzaamheden daar voor de tweede keer in drie maanden tijd stop te zetten. 

'Dit is een enorme set-back op de progressie die gemaakt werd, nadat de werkzaamheden eerder stopgezet waren bij Royal Hill', stelt de bewindsman.


Het bedrijf heeft besloten de machines en werknemers terug te trekken, omdat het niet veilig is om het werk voort te zetten.

Ondanks afspraken die gemaakt zijn over en de veiligheid opgevoerd is, blijven illegalen binnenkomen in het gebied. Zij betreden het terrein waar de graafmachines van het bedrijf ingezet worden. Dit levert een gevaarlijke situatie op. De minister merkt op dat het gaat om de zogenaamde 'ukemman'. Zij betreden met gevaar voor eigen leven, en dat van anderen, het werkgebied van Rosebel.

De goudzoekers georganiseerd in Makamboa hebben toestemming om in een afgebakend gebied naar goud te zoeken. Het is niemand toegestaan om zich te begeven bij de Royal Hill-put waar Rosebel actief is.

Het is nog niet duidelijk welke acties er zullen volgen. 'Wij komen er wel uit', zegt de minister.

vrijdag 27 september 2019

ABOP-voorzitter Brunswijk bespreekt grensproblemen met Franse ambassadeur Joly

(Bron foto: Brunswijk)
Fransen niet blij met vervuiling Marowijnerivier door kwik uit goudwinning


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), heeft ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk verzekerd belang te stellen in het duurzaam voortzetten van de relatie met Frankrijk. De Franse ambassadeur bracht gisteren een oriëntatiebezoek aan de ABOP bij het coördinatiecentrum van de ABOP aan de Verlengde Keizerstraat, meldt de politieke partij, aldus vandaag, vrijdag 27 september 2019, Starnieuws. 

De ambassadeur is al enige tijd een gespreksronde gestart met alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee.

Tijdens het gesprek bleek dat beide mannen bijna met dezelfde gespreksonderwerpen zaten. De ambassadeur was geïnteresseerd in de beleidsrichting van de partij in het kader van de verkiezingscampagne. De ontwikkeling van zuid-oost Suriname geniet prioriteit bij de ABOP. De issues die tijdens het gesprek aan de orde kwamen waren onder meer, de grenskwestie, de vrije handelszone tussen beide landen, de kwestie van de scalians op de Marowijnerivier, volksgezondheid, personen- en goederenverkeer en de toenemende werkloosheid onder de Fransen met Surinaamse roots en trainingen.

De Fransen hebben vooral moeite met de vervuiling van de Marowijnerivier door kwik als gevolg van de goudwinning. De scalians vormen volgens hen een grote bedreiging. De ambassadeur benadrukte de belangrijkheid van de Marowijnerivier voor de Fransen. Samen met de Surinaamse regering willen ze gedegen controle uitoefenen op de grensrivier en de vervuiling tegengaan.

Brunswijk en Joly bevestigen, dat door onduidelijkheid in de grenslijn op sommige delen van de grensrivier, het optreden soms wordt bemoeilijkt. De ABOP is ook voorstander van controle, maar wenst vooral dat naar redelijkheid en billijkheid volgens de wet, tactvol wordt opgetreden.

Rond het personen- en goederenverkeer worden nog enkele situaties gedoogd tussen beide landen. De ABOP erkent, dat vooral rond het personenverkeer vanwege de ‘open grens’ er meer regulering moet plaatsvinden. De partij heeft in haar visie om dit beleid samen met de Fransen ter hand te nemen. De handel wordt nu bemoeilijkt door het ontbreken van een phytosanitair keuringsinstituut in Frans Guyana. De ambassadeur verzekerde dat de Fransen hieraan zullen werken waardoor de handel beter opgang komt.

De partij is blij met de medische hulp die de Fransen bieden aan Suriname. Brunswijk erkent dat dit een grote hulp is vooral voor de bewoners van Marowijne en Boven-Marowijne. Echter, ziet hij ook graag dat het Streekziekenhuis Albina op het niveau van de Franse dienstverlening komt. De ambassadeur gaf aan dat beide landen hieraan verder werken.

De ABOP zal de bilaterale relatie met wederzijds respect, indien ze regeermacht verkrijgt onverkort uitdiepen en voortzetten met de Fransen, besloot Brunswijk.

dinsdag 24 september 2019

Bewoners Kabalebo wordt toegang ontzegd tot sommige gebieden

(Bron foto: tripadvisor.nl)
Geruchten over prominente NDP'er die aan goudwinning doet in het gebied doen de ronde


Bewoners van Kabalebo worden al een poos door derden verboden om zich te bevinden in sommige gebieden. Het gaat om plekken waar de mensen reeds jaren gaan om te jagen en vissen. 'Waarom mogen we niet gaan naar plekken in de omgeving van de Kabaleborivier, waar we gewoonlijk vrijelijk naar toegingen. Gebeuren er dingen daar die wij niet mogen weten?', vroeg oud-basya Frank Jong onlangs aan president Desi Bouterse tijdens een NDP-vergadering in Washabo. 

Hij wees Bouterse erop, dat vele mensen van de dorpen daarover kunnen vertellen. 'We willen graag met jou (Bouterse) samen met mensen van hier naar daar (Kabaleborivier) gaan, om te kijken wat er daar gebeurt', stelde Jong voor aan de president. De president reageerde, dat hij bereid is om naar het gebied te gaan samen met een groep mensen uit de drie dorpen namelijk Apoera, Section en Washabo.

'Luister wat we gaan doen. Laten we na 13 oktober naar daar gaan. Ik ben dan jarig en zal naar hier toekomen', zei Bouterse. Jong bleek tevreden te zijn met het antwoord van de president. 'We gaan ons voorbereiden om met je te gaan', reageerde de oud-basya. Hij zegt dinsdag 24 september 2019 in de Ware Tijd, dat er verschillende geruchten de ronde doen in het gebied waarom mensen sommige plekken niet mogen betreden.

Jong heeft vernomen dat een prominente NDP'er aan goudwinning doet in het gebied. Ook wordt volgens de oud-basya gezegd dat Bouterse in de omgeving van de Kabaleborivier een verblijf heeft. 'Ik weet niet of bovengenoemde zaken de redenen zijn waarom de bewoners zich niet mogen bevinden in sommige gebieden', zegt Jong.

Kapitein Sergio Srisria van Washabo weet, dat houtconcessionarissen borden hebben geplaatst in de concessiegebieden om de mensen buiten hun terreinen te houden. 'Op de borden wordt aangegeven dat de mensen daar niet mogen jagen en dat is erg lastig, als het om een gebied gaat waar de bewoners normaal op jacht gaan of vissen', zegt Srisria. De bedoeling is om deze concessionarissen aan te schrijven om over het probleem te praten. Het is volgens hem daarom belangrijk dat de dorpen worden gekend, voordat de concessies worden uitgegeven.

Ook herinnert hij zich dat een poos terug een illegaal vliegtuig was ontdekt te Amatopo in het zuidwesten van het land. Door het politieonderzoek mochten mensen niet naar die plek.

maandag 23 september 2019

DA'91 ernnstig verontrust over geen bezwaar Bouterse tegen goudwinning door scalians

'Regeringen Bouterse houden gemeenschap voor de gek in kwestie scalians'


'DA’91 heeft met ernstige verontrusting kennis genomen van het standpunt van president Bouterse van geen bezwaar tegen het opereren van scalians in het Apoera en Wayambo gebied. De ernstige aantasting van ons milieu en de gevolgen van kwikvergiftiging voor de gezondheid van onze burgers en met name onze burgers in het binnenland is overbekend. 

Al jaren houden regeringen Bouterse de gemeenschap voor de gek in de kwestie van de scalians. Minister Dodson ging zelf zover om te verkondigen dat de scalians juist kwik opruimden. Verschillende rapporten bevestigen de ernstige kwikvergiftiging in vooral ons binnenland. DA’91 heeft eerder aan de bel getrokken en de regering opgeroepen dit heilloos pad te verlaten. 

Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Environmental Research and Public Health bleek al, dat de kwikvergiftiging van ons binnenland en de lokale bevolking schrikbarende vormen had aangenomen. Het is een voorbode van de totale vernietiging van de gezondheid van onze burgers in het binnenland. Het is dan ook onvoorstelbaar dat de president, nota bene tegen de wensen in van de lokale bewoners, stimuleert dat er aan goudwinning gedaan wordt. 

Het is alom bekend dat de kleinschalige goudwinningsactiviteiten in ons binnenland een enorme bijdrage leveren aan de kwikvervuiling en vergiftiging van het milieu. Wanneer zelf de zogenaamde Commissie Ordening Gouddsector door deze zelfde president ingesteld heeft geresulteerd in een toename aan criminaliteit, smokkel, en geweld; 
en seksueel overdraagbare ziektes (onder meer door de bloeiende seksindustrie); watervervuiling; 
kwikvergiftiging; 
en de degradatie van het bosecosysteem, dan kan op zijn zachtst gezegd ernstige vraagtekens geplaatst worden bij deze houding van de president. 

Het feit dat behalve het riskeren van de gezondheid van onze burgers nu ook onze rijstsector in Nickerie gevaar zal lopen, zou een verantwoordelijke president wel tweemaal moeten doen nadenken alvorens een dergelijk standpunt te ventileren. 

Om alle bovengenoemde redenen en nog meer is de handelwijze van de president absoluut onacceptabel. Er zijn in tegendeel drastische maatregelen nodig om de gemeenschap te beschermen, waaronder: 
- een verbod op consumptie van de vis uit de besmette gebieden; 
- een acute gestructureerde voorlichting voor de samenlevingen in de kwetsbare gebieden en in het bijzonder, moeders en moeders in spé om zeker geen vis uit het gebied te eten; 
- onmiddellijk een halt toe te roepen aan de rampzalige sociale en ecologische ravage door de ongecontroleerde goudwinning. 

Dit vereist dat De Nationale Assemblee gelijk ertoe overgaat om de noodzakelijke organieke wetten aan te nemen in het kader van het Minamata Verdrag. De schade die kwikvergiftiging toebrengt is onomkeerbaar en er is geen enkel excuus om deze situatie zo voort te laten gaan, en nog minder om het te verdiepen. 

DA’91 Publiciteitsdienst'

zaterdag 21 september 2019

President Bouterse wijst goudwinning in het Kabalebogebied niet af

Scalian mag van president in Corantijnrivier goud winnen

Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo fel gekant tegen iedere vorm van goudwinning


President Desi Bouterse is geen tegenstander van goudwinning in het Kabalebogebied. Vorig jaar ontstond in de dorpen daar veel ophef over. Er mag volgens Bouterse echter alleen in de Corrantijnrivier naar goud gezocht worden. Hij zal niet toestaan dat er gegraven wordt langs de rivier. 

'Het moment waarop je dat doet, wordt het water vervuild bij elke kleine regenval en we zullen problemen krijgen met de rijstteelt, want jullie leveren het schone water voor de rijstvelden, waardoor de kwaliteit van rijst uit Suriname als één van beste in de wereld geldt', zei Bouterse tijdens een onlangs gehouden NDP-vergadering te Washabo in Kabalebo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 september 2019.

Hij reageerde op een vraag van oud-basya Frank Jong naar de mogelijkheid om in het gebied aan goudwinning te doen. 'Laat me weer duidelijk zijn over de goudwinningsissue. Na a srefi tape mi o drai baka san mi ben e drai gi a delegatie di ben kon na foto', begon Bouterse zijn betoog. Hij hield de mensen voor dat hij een uitzondering voor hen kan maken. 'Ben ik duidelijk, want ik heb dit duizend keer gezegd, maar ik hoor dat president niet wil.'

Een scalian moet eerst naar Kabalebo om te prospecteren. 'Mocht het resultaat goed zijn, garandeert de eigenaar van die scalian dat er één wordt gekocht voor Washabo, Apoera en Section. Als het resultaat slecht is, moet hij vertrekken.' Hij stelt dat scalians niet met kwik werken. Maar, scalians richten ook milieuschade aan...

Dorpshoofden van Apoera, Section en Washabo zijn fel gekant tegen het delven van goud in het gebied, omdat zij willen voorkomen dat het milieu wordt vernietigd. Ook Theresia Cirino, oud-districtscommissaris van Kabalebo en nu van Coeroeni, zei in februari vorig jaar, dat ze tegen de goudwinningsplannen is. President Desi Bouterse zag volgens Cirino goudwinning in het gebied niet zitten, vanwege de milieuschade en de invloed daarvan op de rijstvelden. 'Ik ben het persoonlijk met hem eens', zei ze toen.

Ronny Simon ondersteunt de groep die aan goudwinning in Kabalebo wil doen. Hij zegt, dat er na een gesprek met Cirino met de president is gesproken. Bouterse heeft hen toen hetzelfde voorgehouden als tijdens de NDP-vergadering te Washabo. 'Goudwinning in de rivier is een optie, maar we moeten dat goed voorbereiden. We moeten het milieu zo min mogelijk beschadigen en we zijn zaken nog aan het voorbereiden', zegt Simon. Het geld dat verdiend wordt uit de goudwinning, kan volgens hem worden geïnvesteerd in de landbouw. Er moeten machines worden aangeschaft om de landbouw op een moderne manier uit te oefenen. Hierdoor hoeft de gemeenschap niet afhankelijk te zijn van andere bedrijven in het gebied die machines inzetten om bos open te stoten.

'Op een dag zal het goud opraken en we moeten investeren in duurzame sectoren zoals de landbouw', stelt Simon. Hij herinnert zich dat er vorig jaar veel negatieve uitspraken zijn gedaan. 'Er is toen gezegd dat we met kwik gaan werken en dat er prostituees zullen komen naar het gebied waar er gewerkt zou worden. Ook wordt gevreesd dat de criminaliteitscijfers zullen stijgen. Maar, we willen daarom de zaak goed organiseren, zodat er geen chaos ontstaat.'

Volgens hem is er ook gezegd, dat vele mensen in de dorpen tegen het delven van goud zijn. Als het moet, ziet hij graag dat er een vergadering wordt gehouden waarbij de mensen een besluit nemen over de kwestie.

Kapitein Carlo Lewis van Apoera zegt dat als de groep zijn wil doordrukt, er een soort referendum gehouden zal worden om zich over de issue uit te spreken. 'Veel mensen zijn tegenstander van goudwinning en de meerderheid zal hierdoor de zaak afkeuren. We zullen dan voor eens en altijd hiervan af zijn', zegt Lewis.

Hoewel de president zich kan vinden in het zoeken van goud in de rivier, wijken de kapiteins geen duimbreed van hun standpunt. '

Ik kan nog luisteren naar de mensen die aan goudwinning willen doen, maar de twee andere kapiteins willen niets hiervan horen. Als de mensen eenmaal beginnen met goudwinning zullen ze zich niet houden aan regels en ons mooi milieu ernstig beschadigen', vreest Lewis.

vrijdag 13 september 2019

Familieleden op Rosebel doodgeschoten porknokker Aloeboetoe willen duidelijkheid

(Bron screenshot: YouTube)
'We willen precies weten wat er is gebeurd en wat reden was om mijn broer dood te schieten'

Familie begint rechtszaak tegen de Staat om schadevergoeding


Familieleden van de 25-jarige porknokker Furgill Aloeboetoe, die op 28 juli is doodgeschoten op een concessie van Rosebel Gold Mines, verzetten zich ertegen dat de zaak in de doofpot belandt. Zij staan erop, dat ze op de hoogte worden gebracht van het resultaat van het politieonderzoek, maar hebben tot nu toe hierover niets gehoord. 

'We willen precies weten wat er is gebeurd en vooral wat de reden is geweest om mijn broer dood te schieten. We willen niet langer leven met vraagtekens, maar willen duidelijkheid om de pijn te verminderen', zegt Whitney Aloeboetoe, zus van Furgill, vandaag, vrijdag 13 september 2019, in de Ware Tijd.

De familie heeft twee advocaten in de arm genomen om een rechtszaak tegen de Staat te beginnen om schadevergoeding. 'Mijn broer was illegaal in het gebied, maar wat hij gedaan zou hebben, het doodschieten van iemand is vergaand', stelt de zus. De advocaten zullen binnenkort in een brief aan de autoriteiten eisen om te worden geïnformeerd over het onderzoek. 'Er was aan ons gezegd dat we na de begrafenis van mijn broer meer zouden horen over het schietincident. We hebben onze telefoonnummers achtergelaten bij de politie maar we zijn nog niet gecontact', zegt Aloeboetoe.

De zus brengt in herinnering, dat de familie nog steeds de bezittingen van de doodgeschoten jongeman, waaronder een tas en mobiele telefoon, die hij bij zich had, niet heeft gekregen. De kleding die hij droeg is verbrand en dat noemt de familie een kwalijke zaak . 'Wij hebben die kleren nodig om in de kist te plaatsen en dat doen wij volgens onze marrontraditie. Als de kleding er niet is, kunnen we in principe niet begraven.'

Aloeboetoe is inmiddels begraven. Politievoorlichter Humphrey Naarden was niet bereikbaar voor commentaar.

donderdag 12 september 2019

Franse ambassadeur Joly en NPS-voorzitter Rusland bespreken problemen in het grensgebied

(Bron foto: NPS)
Frankrijk wil gezamenlijke aanpak bij aanpak milieuvriendelijke goudwinning in grensgebied


Tijdens een onderhoud tussen de Franse ambassadeur Antoine Joly en de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, gisteren in partijcentrum Grun Dyari, is onder andere gesproken over ontwikkelingen en problemen in het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana. Het gesprek kwam op verzoek van de Franse ambassadeur, meldt de NPS, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 september 2019.

Tijdens het onderhoud werd ook gesproken over de huidige politieke situatie en de komende verkiezingen in Suriname.

Rusland wilde onder andere meer weten over de reden waarom de Fransen de afgelopen periode heel hard hebben opgetreden tegen Surinamers in het grensgebied. Naar voren is gekomen, dat er meer overleg dient plaats te vinden om calamiteiten in de toekomst te vermijden en dat er behoefte is om gezamenlijk op te treden in het grensgebied. Het gaat om de milieuproblemen door onder andere de kleinschalige goudwinning en de aanverwante gevolgen die schadelijk zijn voor de omgeving. De NPS-voorzitter kon zich vinden in het standpunt dat het gebied niet slechts als een grensgebied beschouwd moet worden.

Er is grote bezorgdheid omtrent het gebruik van kwik en andere vormen van milieuvervuiling. Ook het feit dat een grote groep personen in dat gebied woont en zowel aan de Surinaamse als de Franse kant hun woonomgeving hebben brengt met zich mee, dat speciale aandacht van beide zijden wordt besteed om de ontwikkeling van het gebied op een verantwoorde manier ter hand te nemen.

De Franse ambassadeur gaf aan dat met een gezamenlijke aanpak, zoals een goedwerkende gemengde commissie, er middelen vrijgemaakt kunnen worden om Suriname te helpen bij een verantwoorde productie waaronder milieuvriendelijke goudwinning in het grensgebied. Hierdoor zouden de mogelijkheden voor toerisme ter hand kunnen worden genomen.

Partijen besloten zich te zullen inzetten voor een goede samenwerking vanuit beide zijden, ook na de verkiezingen die in 2020 zullen worden gehouden.

dinsdag 3 september 2019

Connery Plein definitief nieuwe voorzitter goudzoekersorganisatie Makamboa, Nieuw-Koffiekamp

(Bron foto: Rosebel)
Makamboa is de erkende gesprekspartner van regering en Rosebel


De rust binnen Makamboa, de organisatie van de goudzoekers uit Nieuw-Koffiekamp, blijkt teruggekeerd. Het voorzitterschap van Connery Plein is afgelopen weekend bekrachtigd in een krutu die is gehouden door het dorpsbestuur onder leiding van kapitein Hermanus Schalwijk, aldus de Ware Tijd dinsdag 3 september 2019.

'De waarnemend voorzitter Owen Pryor heeft tijdens de vergadering een stap teruggedaan. Ik zal schriftelijk bekendmaken aan de regering en Rosebel Gold Mines (RGM) dat Plein de nieuwe voorzitter is', zegt Schalwijk.

Makamboa is de erkende gesprekspartner van de regering en RGM. Begin augustus hadden ontevreden Makamboa-leden een nieuw onderhandelingsteam opgericht dat daarna heeft gesproken met president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft de groep voorgehouden om liever de vrede binnen Makamboa te herstellen. Er is daarna geprobeerd om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op één lijn te krijgen met ondervoorzitter Pryor, maar dat is toen niet gelukt.

Connery Plein werd in een vergadering als nieuwe voorzitter aangewezen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd geleden overleden.

Het is het dorpsbestuur volgens Schalwijk in het weekend wel gelukt om plooien glad te strijken en Makamboa onder leiding van Plein heeft de zegen van het traditioneel gezag. 'Er is geen ontevreden groep meer en alleen Makamboa mag namens het dorp onderhandelen met de regering en Rosebel. We trekken eensgezind op', benadrukt de kapitein.

Schalwijk wijst erop dat Makamboa zal streven naar een stuk werkterrein voor de goudzoekers die bekend staan als bate-mannen. Deze groep goudzoekers komt nu niet aan bod. De goudzoekers die namens Makamboa een overeenkomst hebben met RGM en mogen werken in Roma Pit, zijn ondernemers.
Hoe groot de groep bate-mannen is, is niet bekend bij de kapitein. 'We zien graag dat deze goudzoekers kunnen werken in gebieden die worden afgestoten door Rosebel, omdat die terreinen niet winstgevend zijn voor het bedrijf. Maar, als een bate-man bijvoorbeeld vijfhonderd gram per week kan vinden is dat wel rendabel voor hem', meent Schalwijk. Voor deze groep moeten er echter machines beschikbaar worden gesteld om ruw materiaal te kunnen opgraven.

donderdag 29 augustus 2019

Nog geen mijnbouwactiviteiten te Royal Hill in de Rosebel

Roma-pit blijft wel toegankelijk voor porknokkers aangesloten bij Makamboa


Na intensieve besprekingen tussen de regering, IAmGold, porknokkers, bewoners van Nieuw-Koffiekamp en andere belanghebbenden in het Brokopondo-gebied is besloten, dat de Canadese multinational voorlopig geen productieactiviteiten zal ontplooien dichtbij het dorp. De mijnactiviteiten te Royal Hill worden daarom voorlopig geparkeerd en het bedrijf zal op grotere afstand van het dorp de ertsproductie hervatten. De Romapit blijft evenwel toegankelijk voor porknokkers aangesloten bij Makamboa, waarmee de overheid en de goudmaatschappij een overeenkomst hebben. 

Dat zegt minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, donderdag 29 augustus 2019 in de Ware Tijd.

Ook is besloten dat er een speciaal ontwikkelingsfonds komt waar bewoners van Brokopondo die productieactiviteiten wensen te ontplooien een beroep op kunnen doen voor financiering. IAmGold deponeert alvast twee miljoen Amerikaanse dollar in het fonds, als aanvulling op een bedrag van twee miljoen Amerikaanse dollar dat al opzij was gezet voor specifieke gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Volgens Akiemboto is door gesprekken die gevoerd zijn door president Desi Bouterse vertrouwen gekweekt tussen partijen waardoor Rosebel Gold Mines heeft besloten de productieactiviteiten in de directe nabijheid van Nieuw-Koffiekamp 'on hold' te zetten. Het ontwikkelingsfonds komt op voorstel van het staatshoofd. Er zullen ook werkgelegenheids- en ontplooiingskansen voor vrouwen uit Brokopondo worden ontwikkeld en er zal lokaal ondernemerschap worden gestimuleerd. Bewoners van het dorp hebben ingestemd om erop te helpen toezien, dat de stroom illegale goudzoekers van buitenaf wordt ingedamd. Goudzoekers moeten via het dorp, willen ze het Rosebel mijngebied betreden.

Volgens de ministers hebben de porknokkers van het dorp ingezien, dat ook zij een bijdrage dienen te leveren om de veiligheid in het gebied te helpen waarborgen. Naar verluidt komen de Nieuw-Koffiekampers komende zondag in vergadering bijeen om te besluiten hoe de samenwerking met Rosebel Gold Mines (RGM) zal worden ingevuld om herhaling van de schermutselingen van 28 juni in de mijn te voorkomen. Bij die rellen is een goudzoeker door de politie doodgeschoten.

De bedoeling is, aldus de NH-minister, dat RGM deze week geleidelijk aan de mijnactiviteiten hervat. De mobilisatie van arbeiders is maandag begonnen. Een langere stilstand zou zeer desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de onderneming en het personeel. Indien de bedrijfsactiviteiten nog een week tot anderhalf stil zou liggen, zou RGM in een zodanige positie gemanoeuvreerd worden dat ruim vijfhonderd van de vaste medewerkers ontslagen zouden moeten worden. 'Dat zou desastreus zijn voor ons als land om weer zo veel mensen brodeloos op straat te hebben.'

Enkele weken geleden zijn 325 contractarbeiders aan de kant gezet. 'Naarmate de productieactiviteiten worden genormaliseerd zullen de contractarbeiders wier arbeidsovereenkomst niet was verlengd door de maatschappij worden opgeroepen en weer worden ingezet', zegt de minister.

dinsdag 20 augustus 2019

Districtscommissaris Finisie van Brokopondo: 'Het is niet wat het wezen moet in de goudvelden'

'Ik ben niet meer naar Nieuw-Koffiekamp geweest sinds het incident'


'Ik ben niet meer naar Nieuw-Koffiekamp geweest sinds het incident', zegt districtscommissaris Frederik Finisie van Brokopondo vandaag, dinsdag 20 augustus 2019, in de Ware Tijd. De krant sprak hem gisteren na de beëdiging van de nieuwe korpschef van politie, Prade.

Finisie praat over het leven in het dorp sinds het incident waarbij de illegale gouddelver Furgill Aloeboetoe, het leven heeft gelaten op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Op de vraag of hij bang is het dorp aan te doen zegt de districtscommissaris: 'Ik ben niet direct bang. Maar, als districtscommissaris ben ik ook mens. De illegale gouddelvers zijn verhit. We moeten daarmee rekening houden en niet de held uithangen.'

Finisie zegt dat in ruggespraak met de regering het dorp weer zal worden aangedaan als de gelegenheid zich voordoet. 'We zijn bezig met onderhandelingen en wanneer we merken dat rust volledig is teruggekeerd, gaan we terug naar het gebied. Het is niet wat het wezen moet in de goudvelden.'

Finisie benadrukt, dat het in het bewoonde deel rustig is, echter kunnen we niet ontleden wat de situatie in de Rosebel-mijn is, aldus de Ware Tijd. 'Sommige mensen zeggen dat het is veilig. Weer anderen zeggen dat het onveilig is.'

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vertoefde in het weekend in Brokopondo voor partijactiviteiten. Hij deed de dorpen Compagniekreek en Marshallkreek aan. Dikan zegt dat president Bouterse samen met de ministers van Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen bezig is met de zaak. 'Ik wacht de instructies van het staatshoofd af om verder met de gemeenschappen het traject af te leggen.'

De minister antwoordt op de vraag of Nieuw-Koffiekamp wordt gemeden: 'Ik wil niet zeggen dat het wordt gemeden. De president is als hoogste man nu aan zet. We wachten het besluit van de president af. In het weekend was Bouterse nog in het gebied', zegt Dikan.

Twee weken geleden was een taskforce"bezig met de verwijdering van een groep illegale goudzoekers. Op een bepaald moment liep de situatie uit de hand waarbij vuurwapengeweld werd toegepast. Daarbij is Aloeboetoe geraakt. Zijn verwondingen waren van dien aard dat hij ter plaatse overleed.

zaterdag 17 augustus 2019

Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp garanderen rust in het gebied

'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten'


Goudzoekers van Nieuw-Koffiekamp hebben donderdag in een vergadering de rust in het gebied gegarandeerd, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 17 augustus 2019. Dat kan bijdragen aan de hervatting van de werkzaamheden van de goudmaatschappij IAmGold/Rosebel Gold Mines (RGM) in Royal Hill. Daar heeft de porknokker Furgill Aloeboetoe (25) op 28 juli het leven gelaten bij een schietincident, terwijl een andere gewond raakte. Dat leidde ertoe, dat andere illegale goudzoekers verhit raakten en zwaar materieel in het mijngebied en een bus te Nieuw Koffiekamp in brand hebben gestoken. De bus vervoerde dorpelingen die werkzaam zijn bij RGM. 

'De goudmaatschappij kan nu gewoon een bus sturen naar het dorp om de mensen op te halen. Er zal niets kwaads gebeuren', verzekert ingewijde Melvin Landveld. 'We moeten de Staat en RGM geruststellen wanneer we om tafel met hen zullen zitten.'

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal spoedig op de hoogte gebracht worden over het besluit van de mensen. Volgens Landveld, ook lid van het nieuwe onderhandelingsteam, dat op 4 augustus in het leven is geroepen, heeft de groep de bijeenkomst gehouden om ook verslag aan hun achterban te doen. Nadat het onderhandelingsteam was ingesteld, heeft het een gesprek gehad met president Desi Bouterse. De president heeft de groep voorgehouden dat die liever zaken op orde stelt binnen de goudzoekersorganisatie Makamboa. Er is verdeeldheid ontstaan en de ontevreden groep heeft een nieuw onderhandelingsteam ingesteld. Maar, Makamboa is het erkende aanspreekpunt van RGM en de Staat. 'We hebben gemerkt dat we niets kunnen beginnen met het onderhandelingsteam en de president heeft ons huiswerk gegeven', zegt Landveld.

Er is volgens hem daarna getracht om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op een lijn te krijgen met de ondervoorzitter Owen Pryor, maar dat is niet gelukt. Connery Plein is in de vergadering van donderdag als nieuwe voorzitter gekozen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd overleden. 'De bedoeling is dat Makamboa zal onderhandelen met de Staat en de goudmaatschappij', zegt Landveld.

woensdag 14 augustus 2019

Bouterse over kwestie Rosebel: 'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit'

'Een concrete oplossing ligt niet voor de hand ligt, het zal nog een tijdje duren'


'Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit', aldus president Desi Bouterse, verwijzend naar het geschil tussen de ontevreden porknokkers in Brokopondo en IAmGold/Rosebel Gold Mines. De situatie bereikte twee weken geleden een climax toen Furgill Aloeboetoe werd doodgeschoten door een lid van de taskforce, die volgens het Korps Politie Suriname (KPS) bestaat uit leden van het KPS, het Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van het mijnbouwbedrijf zelf. 

De president heeft onlangs in het gebied diverse partijen aangehoord, onder wie de directeur van het Canadese bedrijf IAmGold, Steve Letwin. Hoewel het staatshoofd voorlopig niet veel kwijt wil over de situatie, onderstreept hij dat een concrete oplossing niet voor de hand ligt. 'Het zal nog een tijdje duren', zegt Bouterse.

Een ingewijde zegt, dat de bedrijfsactiviteiten voor het grootste deel nog stil liggen, sinds zondag 28 juli. 'De werkzaamheden zijn nog niet gestart. Het is nog steeds hetzelfde als twee weken terug. De mijnoperatie ligt nog plat.'

Intussen is duidelijk, dat de woede bij sommigen nog niet geluwd is. Ontevreden personen hebben in het weekend een elektriciteitsmast vernield. Daarnaast zou er volgens districtscommissaris Frederik Finisie ook zijn geschoten op een auto. 'Den man no si neks ete. A sani musu seti bun. Zolang er geen duidelijkheid is, den man o kisi probleem', verzekert een porknokker.

Het politieonderzoek naar de personen achter de vernielingen duurt voort.

vrijdag 9 augustus 2019

Mogelijk weer problemen bij IAmGold/Rosebel-goudmijn

(Bron foto's: Waterkant.net)
Een mast van IAmGold zou zijn vernield en er zou geschoten zijn


Rond het gebied van de IAmGold/Rosebel goudmijn zijn mogelijk weer problemen. Waterkant.net bericht vrijdag 9 augustus 2019 achter in de middag vernomen te hebben, dat er sprake zou zijn van vernielingen aan een mast van IAmGold. Dat blijkt uit foto’s die in dat gebied zijn gemaakt. 

Ook zou er geschoten zijn op enkele voertuigen. Wie daar voor verantwoordelijk is, is niet bekend.

Bronnen dichtbij het bedrijf melden, dat het momenteel inderdaad weer onrustig is in het gebied. Details zijn nog niet bekend. Er is ook nog geen officiële mededeling van de Surinaamse autoriteiten.