Politie treedt niet op
31-05-2013
Paramaribo - De situatie bij het Lely Gebergte (Alimoniegebied) staat op springen. De consulaire vertegenwoordiger van Brazilië, José Paulo Ribeiro, vreest voor een clash tussen Braziliaanse goudzoekers en lokale bewoners. Hij waarschuwt voor een escalatie zoals te Papatam in december 2009.
Ribeiro trekt aan de bel over gespannen situatie tussen Braziliaanse goudzoekers en inheemsen in het Alimoniegebied. (Bron foto: Ribeiro/Twitter) ‘Mijn landgenoten zijn telkens het slachtoffer van mishandeling, afpersing, intimidatie en oplichting. Dit is een hobby of een gewoonte van lokale mensen geworden’, aldus Ribeiro vandaag, vrijdag 31 mei 2013, in de Ware Tijd.
Volgens hem wensen de inwoners dat een Braziliaan optreedt tegen dat geweld, waardoor ze massaal zullen toeslaan. Ze gaan dat geval nemen als aanleiding om Brazilianen te roven van hun machines en andere waardevolle spullen. ‘Dat is het doel dat ze nastreven en niets anders meer. Ze gaan gewoon misbruik maken van een incident’, voorspelt de consulaire vertegenwoordiger.
Ribeiro beweert dat de goudzoekers hun klachten hebben gedeponeerd bij de politie, maar zonder resultaat. ‘De wet van het land geldt voor een ieder. Ook voor de binnenlandbewoners. De Staat moet nu zijn tanden laten zien’, vindt Ribeiro.
De Braziliaan zegt verder, dat garimpeiros in het Alimoniegebied al tien jaar gebukt gaan onder inhumane omstandigheden en dat de confrontaties de laatste jaren steeds grimmiger worden. ‘Haast elke week wordt er een Braziliaan mishandeld’, beweert Ribeiro.
Hij verwijst daarbij naar het jongste incident van vorige week vrijdag, waarbij twee mannen zijn afgetakeld, omdat ze weigerden vijf gram goud af te staan aan de lokale mensen als tegenprestatie voor het gebruiken van een weg naar de goudvelden. ‘Bij andere gevallen nemen ze onze ATV’s en andere spullen in beslag’, zegt Louis Perreira da-Silva, die een beenfractuur heeft overgehouden aan het pak rammel. De aangifte van mishandeling wordt bevestigd door de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, aldus de krant.
De goudzoekers hebben ook hun klacht ingediend bij de militaire inlichtingendienst. Een hoge functionaris in het leger ontkent niet dat Brazilianen in het Alimoniegebied worden mishandeld of geïntimideerd door lokale bewoners. De potentie voor een escalatie ontbreekt daardoor niet. ‘Maar die Brazilianen zijn ook geen lieve jongens, want zij zijn de meeste moordenaars en rovers in het binnenland’, beweert de militair. Omdat er geen aangifte bij de politie wordt gedaan, kan die volgens hem niet optreden.
Gerold Dompig, voorzitter van het Managementteam van de presidentiële commissie Ordening Goudsector, vindt dat de goudzoekers de hand in eigen boezem moeten steken. ‘Wanneer we in de gebieden komen, gaan ze schuilen. Ze willen zich niet registeren, zodat hun verblijf wordt geregeld. De lokale mensen weten dat ze illegaal vertoeven in het land en eisen op hun beurt geld of goud van de Brazilianen om in hun omgeving te wonen. Dit kan mislopen als de garimpeiros hun afspraken niet nakomen.’ Maar, zo zegt Dompig ook, het team van de commissie heeft in verschillende gebieden opgetreden tegen lokale bewoners.
Ook een samenwerking met het consulaat van Brazilië heeft niet ervoor gezorgd dat de mensen zich zijn komen melden. ‘Ze willen zich niet registeren, omdat ze bepaalde strafbare feiten, zoals moord, hebben gepleegd’, aldus Dompig.
Noot:
De Ware Tijd laat op zaterdag 1 juni 2013 weten dat Ribeiro op eigen titel en namens Brazilianen in Suriname sprak. 'Hij is geen diplomaat of consulaire vertegenwoordiger op de Braziliaanse ambassade en praat ook niet namens de Braziliaanse overheid', aldus de krant in een rectificatie.