woensdag 14 januari 2015

Ontbossing in Zuid-Amerika voor goudwinning aanzienlijk toegenomen sinds 2007

Ontbossing voor goudwinning bij Benzdorp, zuid-oost Suriname.
Goudwinning in 32 beschermde natuurgebieden

14-01-2015 De Surinaamse Krant


Ontbossing in Zuid-Amerika ten behoeve van goudwinning is sinds 2007 aanzienlijk gestegen.'Meer dan 90% van ontbossing voor goudwinning in regenwouden in Zuid-Amerika is geconcentreerd in vier ecoregio's', aldus Nora Alvarez-Berríos van de Universiteit van Puerto Rico (VS) tegenover environmentalresearchweb vandaag, woensdag 14 januari 2015.

Goudwinning heeft voor ontbossing gezorgd in de regenwouden van de Guiana-landen, het zuidwesten van de Amazone, de Tapajós-Xingú bossen in centraal-oost Brazilië en de Magdalena Valley-Urabá regio in het noorden van Colombia.

Samen met haar collega Mitchell Aide heeft Alvarez-Berríos een database opgebouwd van goudwinninglocaties en gekapt regenwoud ten behoeve van goudwinning in regenwoudgebieden beneden 1.000 meter in Colombia, Venezuela, Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië, Peru, Bolivia en Ecuador.

Tussen 2001 en 2006 is ongeveer 377 vierkante kilometer bos verloren gegaan om plaats te maken voor 61 goudvelden. Tussen 2007 en 2013 gaat het om 1.303 vierkante kilometer voor 116 goudvelden.

Diverse voor goudwinning ontboste gebieden bevinden zich in of binnen 10 kilometer van 32 beschermde gebieden.

Het onderzoeksteam is nu van plan het onderzoek te verplaatsen van regionaal naar lokaal niveau, vooral in de Madre de Dios regio in Peru. 'We analyseren hoe de internationale prijs van goud en  nationale mijnbouwbeleid effect hebben op ontbossing ten behoeve van goudwinning, aldus
Alvarez-Berríos.

Links:

Gerelateerde artikelen:

(Red. De Surinaamse Krant/environmentalresearchweb)

1 opmerking:

  1. Fijn dat er nu ook in het nieuws overgeschreven en gepraat wordt. Er is door alle problemen (sociaal en politiek) vaak minder aandacht voor de natuur en de leefomgeving, maar als die verdwijnt en vernietigd wordt, blijft er niet over om van te leven. Ik kom uit Nederland en vind dat Nederland geen aandacht heeft voor haar geschiedenis en de uitwerking van onze invloed. Wij zouden ook meer direct aandacht en steun horen, moeten geven als dat gewenst is. Een kennis van ons vertelde gister over de enorme toename van houtkap in het binnenland van Suriname. Hij komt daar vandaan en was de laatste keer echt geschrokken, toen hij dit zag.

    BeantwoordenVerwijderen